Af: Ondrej Kralik, Ekspertkommentator
Enden på en æra nærmer sig, og der kommer ingen som Roger Federer nogensinde igen. Personificeringen af professionalisme, dedikation, gentleman og ynde.
En éner i mange henseender, en publikumsfavorit, og en spiller der har flyttet tennissporten til nye og imponerende højder. Et ikon der har imponeret og inspireret mange verden over, og som fortsat vil gøre efter karrieren er endt.
Laver Cup
Tiafoe sikrede første Laver Cup-trofæ til Team World: Det er en utrolig følelse
I GÅR OG 17:48
Jeg kunne skrive mange historier og give eksempler på, hvorfor Roger Federer er den største mandlige tennisspiller gennem historien. Det er rigtig svært kun at vælge få eksempler, for der er så mange at vælge mellem.
Men for blot at nævne nogle: 20 Grand Slam titler, 310 uger på 1. pladsen på verdensranglisten, 369 Grand Slam sejre, 103 titler, 1251 matchsejre, og aldrig har han trukket sig i en tenniskamp. Jeg kunne fortsætte listen. Udover at han har haft stor succes på banen, så har han også formået at have stor succes udenfor banen, hvilket er med til at gøre hans rolle som publikumsfavorit forståelig.
Roger Federer er for mange fans, tilskuere, spillere og eksperter definitionen på tennis, og mange ser kun tennis på grund af Federer. Og man forstår godt hvorfor.
For Federer er en kunstner eller artist, når han er på banen. Han får det svære til at se simpelt ud gennem hans præcision, uovertruffen teknik, overblik, forståelse af spillet, samt hans balletagtige bevægelser og forberedelser til samtlige slag.
En bolddreng i hjertet
Federers tid som bolddreng har altid været et kært og rart minde for ham, og han har flere gange med et stort smil på læben fortalt om dengang, han så de helt store spillere lige foran sig. Ligesom han lod sig inspirere af dem, har Federer inspireret mange børn og voksne.
Den inspiration Federer fik, blev brugt til at spille og lege med bolden, og hans spil har altid båret præg af det. Legen med bolden har resulteret i nogle slag, man ikke troede var muligt – selv under de mest pressede og kritiske situationer.
En forståelse for spillet som ingen anden
Qua hans leg med bolden udviklede Federer også en forståelse af spillet som ingen anden. Federer forstod tennissen. Han har altid vidst, hvordan spillet skal spilles, og hvordan det skal spilles, så det gør ondt på modstanderen. Der er talrige eksempler på, hvordan Federer udspiller og deklasserer topspillere, og får dem til at se ordinere ud.
Den spilforståelse som Federer har, er der ingen blandt dagens topspillere som besidder. Det skulle måske være Djokovic og Nadal, med hvem han har haft nogle episke kampe mod.
Fra hidsigprop til gentleman
Den rolige og dybt koncentrerede Federer som vi kender i dag, har ikke altid været sådan. Fra barnsben var han en hidsigprop, der kastede med ketcheren, skød boldene væk, opførte sig rebelsk, og havde et voldsomt temperament. Peter Carter, en af Federers mest vigtige og indflydelsesrige trænere, så, at Federer besad et stort boldtalent. Han kunne blive den største nogensinde. Men det mentale manglede.
Hvis ikke Federer fik styr på det mentale, ville det være et spildt talent. Det hele vendte efter Peter Carters tragiske og alt for tidlige død i en bilulykke. Af respekt for Peter Carter og tennisspillet, besluttede Federer, fra den ene dag til anden, at han skulle styre sit temperament og psyke, og blive en gentleman for alt og alle. Det blev startskuddet til den rolle som publikumsfavorit og éner i mange henseender.
Udviklet spillet til det graciøse og elegante
I Federers sejr over Pete Sampras i kvartfinalen ved Wimbledon var spillestilen præget meget af serv-flugtning.
En spillestil Federer havde stor succes med, men i takt med at spillere som Nadal, Djokovic og Murray begyndte at læse og forstå hans spil, blev han nødsaget til at udvikle sit spil, således at han blev mere alsidig på banen. Talentet var der, og han blev hurtig mester i at administrere alle spillets facetter.
Men måden hvorpå det er blev gjort, har vist sig at gøre Federer og hans spil udødeligt. Federer spiller tennis med ynde, elegance, og balletagtige bevægelser. Der er overskud og lethed over det, men samtidig styrke og eksplosivitet.
På banen var disse egenskaber med til at øge hans rolle som publikumsfavorit. Lige så rå og brutal han var overfor sine modstandere på banen spillemæssigt, havde han stadig respekt for spillet og modstanderen. Den perfekte spiller.
Humor, charme og godt hjerte
Udenfor banen har Federer vist, at han er en mand med humor, charme og et godt hjerte. Hans humoristiske reklamer for bl.a. Lindt, Nike, og senest Barilla, har vist verden at Federer ikke er hævet over tennissen. Han er menneske som du og jeg. En mand der på fornemmeste vis ikke har tiltrukket store skandaler til sig, og som altid har været velovervejet i hans udtalelser om spillet, sponsorer, fans, og spillere.
Udover at have stor succes på banen, har han gennem The Roger Federer Foundation sponsoreret skoler og uddannelsescentre rundt omkring i Afrika (mor Lynette er fra Sydafrika), og har derigennem vist, at han udover at have filantropiske interesser, gerne vil give tilbage og inspirere andre.
Tennissen har været en måde, hvorigennem Federer har fået muligheden for at give tilbage udenfor banen. Senest ved at investere i det schweiziske skofirma On, som siden har haft stor succes.
I en alder af 41 må Federer erkende, at kroppen ikke kan mere. Det er blevet tid til at stoppe.
Savnet til Federer bliver stort, og der kommer ingen anden Federer. Det skulle måske være et hans fire børn, og hvem ved, måske får vi i fremtiden lov til at høre de kendte ord en gang mere: ”Game, set, and match, Federer.”
Se Roger Federer i aktion for sidste gang i weekenden på discovery+.
Laver Cup
”Det her var en af mine bedste præstationer” – Auger-Aliassime efter sejr over Djokovic
I GÅR OG 15:44
Laver Cup
”Det har været en fantastisk rejse” – Federer har taget afsked med professionel tennis
EN DAG SIDEN