Af: Ondrej Kralik, Eurosport Tenniskommentator
At vinde OL-medaljer i tennis, er for mange en drøm, selvom det måske ikke vægter så højt som at vinde en Grand Slam. Men kigger man på billederne af de glade medaljevindere gennem tiderne, taler de deres tydelige sprog.
Det er ikke nødvendigvis den samlede sejr, men at repræsentere sit land, og have hjemlandets logo på brystet der betyder mest. OL kan noget andet end den ”vanlige” ATP og WTA-tour. Det er spillernes ære og kærlighed til deres land, fællesskab og sport der kommer på dagsordenen – og særligt i år.
Tokyo 2020
Highlights: Zverev smadrer Khachanov i finalen og tager guldet
01/08/2021 PÅ 11:45
De Olympiske Lege i Tokyo har ikke haft den bedste opstart. Grunde er der mange af: en følelse af ikke at være velkommen, et værtsland i undtagelsestilstand, Coronaens fortsatte greb om verden, og en udskydelse af legene fra 2020.
Men OL kan noget, som ingen andre sportsevents kan. Historisk har OL givet fans og nationer et fællesskab. Et fællesskab hvor kærlighed til nationer, sport og menneskeligheden har mulighed for at vise sig fra sin bedste side. Det er her, specifikt, at tennissen kommer ind i billedet. En folkekær sport i mange lande som altid har givet fans og tilskuere, lige det de søger.
Prestige, ære og stolthed som fanebærer
Caroline Wozniacki, Roger Federer, Rafael Nadal, og Andy Murray har alle noget helt specielt til fælles. Ikke nok med at de er og har været blandt de bedste i verden til deres tennismæssige håndværk, de har også haft den ære af at være flagbærere ved de Olympiske Lege.
Hvis man kigger på billederne fra dengang, de bar deres respektive landes flag til åbningsceremonien, så er det tydeligt at se i deres ansigter, at dette var en enorm ære, stolthed og prestige. I det øjeblik deres landenavn bliver kaldt, går de i et øjeblik fra at være de bedste sportsfolk i verden til repræsentanter for deres hjemland i verdens største sportsbegivenhed.
I det korte øjeblik er de ikke konkurrenter, men demokratiske borgere som er med til at hylde ånden af sport, den atletiske krop, det ædle, kunsten, og menneskeligheden. Billederne taler deres tydelige sprog.
Et særligt år
OL i Tokyo 2020 (2021 grundet Corona) bliver et særligt år af mange årsager. Der har i lang tid hersket stor utilfredshed hos japanerne om afholdelsen af OL, og Tokyo er i skrivende stund i undtagelsestilstand.
Det ellers så populære sportsevent er under stor kritik, og atleterne har længe været i uvished om hvorledes man kunne gennemføre legene. Sagt med andre ord, så vil mange atleter ikke føle sig særligt velkomne i den japanske hovedstad. De japanske myndigheder har meldt ud at legene i år bliver uden tilskuere, og at restriktionerne bliver skærpet yderligere. Dette har desværre resulteret i, at mange atleter ikke har lyst til at deltage. Heriblandt, Nick Kyrgios, Bianca Andreescu, Rafael Nadal og Dennis Shapovalov som ellers er spillere, der tiltrækker stor opmærksomhed.
Selvom der stadig er store navne til start, så vil manglen på tilskuerne spille en rolle på spillernes motivation. Her kan man håbe på at spillernes kærlighed til tennissen og deres hjemland, kommer til at have en kraftigere indvirkning på deres spil. Spillernes fysiske og mentale forberedelser til legene i år har været længe undervejs. Udskydelsen af legene til 2021 kan have sat sine fysiske og mentale sport.
For med afbrydelsen af 2020s turneringer og spil har spillerne mentalt skulle vente til i år, og det har givetvis slidt lidt på kræfterne. Derudover, så har mange spillere forsøgt at peake rent formmæssigt sidste år, hvilket har medført et års yderligere arbejde. Vil den fysiske og mentale slitage være et problem for nogle af spillerne?
Historisk store vindernavne
Kigger man i historiebøgerne, finder man mange store spillere som vinder af OL. Suzanne Lenglen, Steffi Graff, Jennifer Capriati, Lindsay Davenport, Venus Williams, Serena Williams, Justine Henin-Hardenne, og Elena Dementieva. Alle kvindelige spillere som har nydt stor succes på tennisbanerne, og som hyldes for at være blandt historiens største spillere.
På herresiden, finder man spillere som Rafael Nadal, Marc Rosset, Andre Agassi, Yevgeny Kafelnikov og Andy Murray. Sidstnævnte er den eneste spiller, der har forsvaret OL guld i singlerækken. Roger Federer har endnu ikke formået at vinde OL guld i single, men vandt guld i double i 2008 i Beijing med Stanislas Wawrinka. På trods af de mange restriktioner og afbud til årets turnering (Federer og Djokovic har på falderebet meldt afbud), så er det alligevel et stærkt deltagerfelt på både herre og damesiden der skal dyste om medaljerne i Ariake Tennis Park.
Kigger man nærmere på den officielle deltagerliste fra ITF fra den. 9 juli, vil man se store herrenavne som Andy Murray, Kei Nishikori, Gael Monfils, Marin Cilic og Daniil Medvedev. På damesiden er Ashleigh Barty, Petra Kvitova, Garbine Muguruza, Elena Svitolina og Iga Swiatek blandt de tilmeldte spillere. Hvem der er favorit til at vinde i de respektive singlerækker, er farligt at spå om, for historien har vist at det ikke altid er blandt favoritterne man finder vinderne. Eksempelvis i 2004, da Nicolas Massu vandt både single og doublerækken, medens Monica Puig vandt OL guld i 2016.
Hold øje med
Selvom det er farligt at spå om hvem der vinder OL guld i Tokyo, så er der stadig navne som man skal holde ekstra øje med.
Andy Murray har vundet singlerækken i 2012 og 2016, og formår han at vinde i år ville det være første gang i historien at en spiller vinder OL tre gange. Japans Kei Nishikori spiller på hjemmebane i år, og selvom han ikke har fordums styrker så kan han stadig drille de bedste. ROC (Rusland) bliver repræsenteret af Daniil Medvedev, og hans spil passer perfekt på banerne i Tokyo.
På damesiden skal man holde øje med Ashleigh Barty som spiller noget at den bedste tennis længe, Elena Svitolina, kan hun få hul på bylden med store turneringssejre, og altid farlige Petra Kvitova og Garbine Muguruza. Begge spillere har det spil der skal til for at vinde guld i Tokyo.
Den Olympiske tennisturnering bliver spillet fra den 24/7 til 1/8., og Discovery dækker massivt fra alle kampene som kan følges på discovery+.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 - Highlights - Tennis - Zverev (GER) vs Kachanov (ROC)
01/08/2021 PÅ 11:38
Tokyo 2020
Khachanov hamrer ketcher i jorden under Zverevs guldjubel
01/08/2021 PÅ 11:03