Konfettien har endnu ikke lagt sig, efter at Naomi Osaka og Dominic Thiem vandt US Open for 14 dage siden. Osaka der vandt sin tredje Grand Slam (andet US Open) med en finalesejr over Viktoria Azarenka, og Dominic Thiem der vandt sin første Grand Slam titel. En sejr der på mange måder indikerer at den næste store spiller efter The Big Three (Nadal, Federer og Djokovic), allerede står klar i kulissen til at vinde flere Grand Slams.
Den næste kulisse - årets tredje Grand Slam, French Open eller Roland-Garros står allerede for døren, og kampen på la terre battue bliver en, der går over i historiebøgerne.

For hvad kan vi forvente på det røde grus?

Har den unge generation på både dame og herresiden endelig fundet vejen til de helt store trofæer?

En ting er sikker- der er ikke noget, der er sikkert i Paris.

Unikke Paris og ’la terre battue’
Roland-Garros
Løchte tilfreds med indsats trods misset matchbold: Det er bittert – men det er hvad der sker
06/10/2020 PÅ 07:29
Der er noget unikt over Roland-Garros og French Open.
Paris er byernes by, lysets by, det franske akkordeon, det franske publikum, Panama hatten, Lacoste og de franske musketerer.

Man kunne finde mange andre symboler, der beskriver det franske. Midt i den parisiske skov Bois de Bolougne hvor det franske tennisforbund har hovedsæde, kan man, hvis man går en tur, se banerne Philippe Chatrier og Suzanne Lenglen.
Der er underlaget belagt med en flot mørkeorange farve: Gruset – ’la terre battue’. Så flot som det end lyder, så er det i virkeligheden råt, brutalt og koldt. La terre battue er knust sten, mursten, skiffer eller andet jordisk materiale. Det er på dette underlag, at tennissporten har set nogle af de største øjeblikke. Grustennis har givet os øjeblikke, der er uforglemmelige, smertelige, glædelige, brutale men samtidig skønne, vidunderlige, og betagende.

Den sværeste Grand Slam
For mange spillere vil French Open være den sværeste Grand Slam at vinde. Dette skyldes blandt andet underlaget, vejret og banens beskaffenhed.
Grusset er normalt langsommere end hard-court eller græs, så duellerne vil derfor også være længere. Dette kræver større fysisk udholdenhed, koncentration og mentalt overskud at skulle spille længere dueller og kampe. Ydermere så kan vejret have en effekt på duellerne.
Jo varmere det er, desto hurtigere kommer bolden gennem luften, og bolden ’sidder’ kortere i underlaget. Dette har tidligere favoriseret spillere som Nadal og Federer samt Williams og Muguruza.
Jo koldere det er, jo tungere bliver boldene og spillet langsommere. Dette har til gengæld favoriseret spillere som Thiem, Schwartzman, Halep og Barty.

Grundet banens beskaffenhed har spillerne også rig mulighed for at glide ud til boldene. Nogen vil argumentere for, at det gør spillerne allerede nu på hard-court - så hvad er forskellen?
Måske ikke den store, men ikke desto mindre kan man glide længere og lettere på gruset end på hard-court, og de stød, der kommer op igennem kroppen, er bedre og mildere end på en hard-court bane.
Den helt store X-faktor skyldes dog ikke de førnævnte, men derimod de franske tilskuere. Kan de lide dig, vil de altid holde med dig. Kan de ikke lide dig, får du det at mærke. Det kan være svært at skulle abstrahere fra dette som ung spiller, men det er vilkårene i Paris. De franske tilskuere hungrer efter seværdig tennis.


Årets favoritter?
Hvis man kigger på favoritterne hos damerne, så kan man ikke komme uden om rumænske Sioman Halep (vinder i 2018). Hun anses for at være den helt store favorit efter at den forsvarende mester, Ashleigh Barty, meldte afbud tidligere på året.
Hun vil dog få skarp konkurrence fra hollandske Kiki Bertens (semifinale 2016), ukrainske Elena Svitolina (kvartfinale 2015 og 2017) og tjekkiske Petra Kvitova (semifinale 2012).
Mange vil måske nævne Serena Williams (vinder 2002, 2013 og 2015), men der må stilles spørgsmålstegn ved hendes fysik efter US Open, for undervejs i kampene så det skidt ud med vejrtrækningen. Denne får hun i særdeleshed brug for på langsommere grusbaner i Paris.
Som dark horse kan man ikke afskrive hviderussiske Viktoria Azarenka (semifinale 2013), som har formået at finde storspillet frem, efter at WTA-touren er vendt tilbage efter seks måneders pause.

Hos herrerne er den en altoverskyggende favorit i form af den 12. dobbelte mester, Rafael Nadal. Der kan ikke være nogen tvivl om, at han er den største favorit til at vinde La Coupe des Mousquetaires for 13. gang. Han vil dog blive presset af en meget velspillende, og altid farlige serbiske Novak Djokovic (vinder 2016).
Finalisten de sidste to år, østrigske Dominic Thiem (finalist 2018 og 2019), er også blandt de helt store favoritter, men et stort spørgsmål presser sig på: Hvordan har kroppen det fysisk og mentalt efter at have vundet den første Grand Slam turnering for blot 14 dage siden? Hvilken effekt kommer det til at have på den østrigske spiller? Stanislas Wawrinka (vinder 2015) er altid garant for at levere underholdende tennis i Paris. Man kan heller ikke komme uden om ham som dark horse. Sidst, Diego Schwartzman (kvartfinale 2018): den lille argentiner med et af de største fighterhjerter i nutidens tennis. Han formåede at spille sig frem til finalen i Rom i sidste uge, hvor han tabte til Djokovic.

Som beskrevet tidligere så er French Open eller Roland-Garros noget helt unikt. Det er en hyldest til tennissen, og er for mange den ultimative test på psyke og fysik. Uanset om man er klar eller ej, så vil der altid være én klar til at smide grus i maskineriet…

I denne uge kan du se alle kvalifikationskampene – inklusive danskernes, og fra søndag, når turneringen starter, viser vi udvalgte kampe plus alle kampe fra ”Court Philippe Chartrier” og ”Court Suzanne Lenglen” uden reklamer og med dansk kommentering – alt sammen på Dplay.
Roland-Garros
Clara Tauson tjente 630.000 på Roland-Garros: Det her show koster rigtig mange penge
02/10/2020 PÅ 09:25
Roland-Garros
Ydmyg Tauson om stigende opmærksomhed: Jeg må ikke lade det stige mig til hovedet
01/10/2020 PÅ 14:05