Af: Ondrej Kralik, kommentator
Succes avler succes, og det har Holger Rune i den grad haft de sidste mange uger. Den internationale tennisverden har for alvor fået øjnene op for den danske topspiller, og mange ser Holger Rune som værende en fast bestanddel af top-10 i fremtiden.
Spillemæssigt har han fået flere ting på plads, og det har unægteligt øget hans muligheder for succes.
Davis Cup
Highlights: Borna Corics backspin byggede videre på kroatisk pointføring i Davis Cup
23/11/2022 OG 19:34
Hvad skyldes den store succes?
Jeg bliver ofte spurgt, hvad det er, der gør, at Holger har haft så meget succes de sidste par uger. Spørgsmålet kan besvares fra forskellige vinkler, men inden jeg kommer med mit bud, så vil jeg tillade mig at afkræfte den overbevisning, at Patrick Mouratoglou er hovedårsagen til Holgers succes.
Han er en medårsag. Bevares, tilføjelsen af Mouratoglou til Holgers team har bestemt hjulpet med at bringe nye facetter, nuancer eller fortolkninger til Holgers team, men hovedårsagen, vil jeg mene, ligger et andet sted.
Hovedårsagen er uhåndgribelig
Den store succes hos Holger skyldes på nuværende tidspunkt, ganske enkelt sagt, at der mentalt er faldet nogle brikker på plads, der har åbnet en verden af nye spillemæssige muligheder. Det mentale aspekt af spillet er uhåndgribeligt og kan være svært at forklare.
Det kan bedst beskrives som værende en forståelse af oplevelser (både tekniske, fysiske og mentale), som giver spillere åbenbaringer i deres spil. Åbenbaringer viser sig i forskellige perioder af en spillers karriere, men de yngre spillere har kortere mellemrum mellem disse, hvilket er med til, at de eksempelvis stryger hurtigt til tops.
Hvilke mentale brikker der helt eksakt er faldet på plads hos Holger, ved han bedst selv, da det set udefra er uhåndgribeligt. Som træner kan man have forklaret et teknisk, fysisk eller mentalt aspekt af spillet hundredevis af gange, dog uden forståelse hos spilleren. Når det hele falder på plads, hører man ofte ”Nåh, var det dét, du mente?”, hvorefter træneren svarer: ”Ja, det er det, jeg har sagt hele tiden.”
Erfaring og søgen efter at stå i afgørende situationer
En stor del af Holgers succes skyldes også, at han bliver udsat for situationer, hvor mentalt overskud er en nødvendighed. Han har gennem hele sin spillemæssige karriere haft en dedikation, vedholdenhed og hungren efter at blive bedre. Han har med andre ord søgt at stå i situationer, der udfordrer ham, selvom det til tider kan være uoverskueligt og svært at håndtere.
Som ung og uerfaren er det svært at håndtere at stå i sin første ATP-finale, møde en top-10 spiller eller være favorit i et opgør, men de sidste mange uger har talt sit tydelige sprog: Holger har mentalt anerkendt den situation, han har stået i og håndteret det på fornemmeste vis. Derfor er tingene gået op i en højere enhed for Holger og hans team, og de sidste mange uger er blot en manifestation af dette.
Hvad nu?
Som fans af tennissporten og af Holger kan man godt komme til at forvente meget af den unge dansker. ”Nu skal han mindst i kvartfinalen ved alle Grand Slams, ellers er det en fiasko!”, hører jeg mange sige. Og NEJ, det skal vi ikke forvente. Vi kan håbe på, at han kommer så langt som muligt i alle de store turneringer, og at han kæmper en vis legemsdel ud af bukserne. Potentialet til at gå langt i alle de store turneringer er der, det har Holger bevist.
Han skal have plads og ro til at bearbejde den succes, han har haft, for succes avler succes. Lad os give ham den støtte han skal bruge for at komme endnu længere. Og for nu, lad Holger nyde det – det er så fortjent.
Davis Cup
Highlights: Thompson hjalp Australien med første sejr i kvartfinalen over Holland ved Davis Cup
22/11/2022 OG 22:06
Davis Cup
Highlights: De Minaur og Van De Zandschulp leverede verdensklasse-tennis i den første kvartfinale
22/11/2022 OG 21:39