Af Ondrej Kralik, Tennisekspert Eurosport
Billederne taler for sig selv. Blå himmel, sol, Panama hatten, solbrillerne, sommerskjorterne og sommerkjolerne. Det er en fantastisk tid at være tilskuer i.
Hudafskrabninger på knæene, orange sokker og tilhørende tanlines ved anklerne, gruspletter på ryggen og vabler på hænderne. Det er en grum tid at være tennisspiller i. Mange spillere frygter de næste mange uger, for grustennis kan være noget af den mest modbydelige, men også noget af den skønneste tennis der findes.
Roland-Garros
Sebastian Korda - Carlos Alcaraz - Roland-Garros
13 TIMER SIDEN
Monte Carlo, Rom, Madrid og Stuttgart er nogle af de helt store opvarmningsturneringer op til årets anden Grand Slam, Roland Garros i Paris. Spillerne har mange muligheder for at spille sig helt varme på det orange underlag, og forhåbentligt bliver tilskuerne godt underholdt.
Spillets dynamik ændrer sig
Underholdning skal der nok være masser af, for i takt med at underlaget ændrer sig til at være langsommere set i forhold til hardcourt, ændrer spillets dynamik sig også.
Duellerne bliver længere, det tager længere tid at vinde kampe og spillet er taktisk bygget anderledes op end på hardcourt.
Det er med til at iscenesætte et underholdende og klassisk opgør op mellem to typer af spillere: Den stærke og eksplosive spiller vs. den tålmodige og udholdende spiller.
Den stærke og eksplosive spiller er kendetegnet ved at være hårdtslående med tunge grundslag, som kan afgøre pointene hurtigere og typisk favoriseres på hardcourt. Den tålmodige og udholdende spiller er kendetegnet ved, spillere der langsomt, men sikkert og stabilt, glider rundt fra side til side og tålmodigt tvinger de andre til at slå et slag mere. Med det langsomme underlag, stiller grustennissen krav til spillernes udholdenhed og tålmodighed, hvilket synes favorabelt for sidstnævnte spillertype.
Grustennis beriger sporten og dens tilskuere
Grustennis har beriget tenniselskere med mange store begivenheder. Her tænker jeg blandt andet på Roland Garros-finalerne mellem Roger Federer og Rafael Nadal. Eller Rafael Nadal mod Novak Djokovic i Rom. Kigger jeg tilbage i historiebøgerne, kan jeg ikke komme uden om Thomas Muster, Arantxa Sanchez Vicario, Steffi Graf, Justine Henin og Björn Borg.
Spillere som på hver sin måde havde en stor gruskarriere, men som også har været med til at forme tennissporten til, hvad den er i dag. Det er spillere, der har beriget fans med kampe, hvor vi neglebidende har siddet helt fremme på stolene. Det er spillere, som på smukkeste og mest brutale vis har vundet kampe og udspillet deres modstandere.
Hvorfor er grustennis så speciel?
Flere eksperter og spillere byder grustennissen velkommen på den professionelle tour. For grustennis er med til at gøre tennissporten livlig, og den er med til at udvikle spillernes spilforståelse, tålmodighed og opbygning af spillet. Når det så er sagt, så er grustennis ikke for alle.
Grustennis er opslidende. Grustennis er sej. Grustennis er med til at afsløre dine svage sider på en anden måde end på hardcourt, og du føler at du kommer i menneskehænder. Det er skræmmende. Du kan ikke flygte fra det, medmindre du slider dig igennem. Og derfor er grustennis noget af det smukkeste og specielle i verden.
Du kan følge Roland Garros på discovery+.
Roland-Garros
Cameron Norrie - Karen Khachanov - Roland-Garros
13 TIMER SIDEN
Roland-Garros
Highlights: Kyniske Zverev slog til på alle afgørende tidspunkter mod Nakashima
14 TIMER SIDEN