Af Ondrej Kralik, sportskommentator, Eurosport
Tennissporten har beriget tennisfans i 2021 med mange uforglemmelige øjeblikke.
Højdepunkter er der mange af, men nogle kræver særlig fremhævelse. Blandt disse: Novak Djokovic’s forsøg på en Golden Slam, Naomi Osaka’s fokus på mental helbred og mediehåndtering, Roger Federer’s måske sidste år på ATP-touren, Garbine Muguruza som vinder af WTAFinals, samt Clara Tauson og Holger Rune som begge har haft et forrygende 2021.
Australian Open
Highlights: Medvedev viste stor klasse med sejr i fire sæt over Tsitsipas
4 TIMER SIDEN
Novak Djokovic’ Golden Slam
2021 skulle have været det perfekte år for Novak Djokovic. Med sejre i Australian Open, French Open og Wimbledon, var favoritværdigheden til de Olympiske Lege og US Open ikke til at tage fejl af. Muligheden for en Golden Slam stod for døren.
Det gik dog ikke, da et nederlag i semifinalen ved de Olympiske Lege forpurrede muligheden for det ypperste i tennissporten - at vinde alle fire Grand Slams samt OL på et år. Presset blev for stort for serberen, og hans reaktioner derpå talte sit tydelige sprog.
Muligheden for en ægte Grand Slam var stadig aktuel, men en velspillende Daniil Medvedev i US Open finalen, ødelagde drømmen for Djokovic.

Highlights: Djokovic går fra OL uden medalje efter pragtkamp af Carreno-Busta

Naomi Osaka og det mentale helbred
En af tidens største sportsstjerner, Naomi Osaka, har ikke været bleg for at ytre sig om hendes brændpunkter.
Blandt andet, en aktiv fortaler af Black Lives Matter og mere retfærdighed for alle racer, køn og identiteter. Hendes aktivitet på de sociale medier har givet hende stor popularitet, og er af mange marketingfolk blevet kaldt både et mareridt eller guldfund indenfor PR.
Paradoksalt blev det hele dog for meget for Osaka i 2021. Inden starten på Roland-Garros annoncerede hun, at hun ikke ville deltage i turneringens pressekonferencer.
Efter at have modtaget en bøde på 15,000$ af de fire Grand Slam turneringer, valgte Osaka at trække sig fra turneringen. Forklaringen, der blev sendt ud via hendes sociale medier, lød på, at hun følte, at journalisterne og medierne øgede hendes angst og dermed forværrede hendes mentale helbred. Med andre ord, så blev mediernes påvirkning for meget.
På den ene side, så sætter Osaka et meget vigtigt punkt på dagsordenen. Hvilken rolle har medierne på tennisspillernes liv, og hvordan håndterer man bedst påvirkningen fra medierne.
Det kan ikke benægtes, at presset på spillerne vokser gennem medierne, og det kræver derfor en aktiv og korrekt mediehåndtering fra spillerne. Det undrer mig dog, at Osaka ikke har modtaget bedre rådgivning? For håndteringen af hele situationen kunne have været bedre.
På den anden side, så er Osaka selv med til at fodre pressefolk og sociale medier med indhold. Med andre ord- det er selvforskyldt. For at undgå lignende situationer, så er løsningen at se på den måde, medierne og spillerne arbejder sammen. Ville det ikke være fordelagtigt at forventningsafstemme og gribe tingene an fra en mere menneskelig vinkel?
Roger Federer’s måske sidste sæson?
Der gik et sug gennem kroppen hos mange tennisfans, da Roger Federer tabte kvartfinalen i Wimbledon til Hubert Hurkacz.
Efterfølgende udtalte Federer, at han skulle igennem en tredje operation i sit knæ og dermed var ude resten af sæsonen. Med Federer’s alder taget i betragtning og seneste udmelding om, at han tidligst vil være tilbage i sommer 2022, så kan man ikke komme udenom, at enden er nær for schweizeren.
Grand Slam turneringssejre er der næppe flere af for Federer, og måske er 2022 og 2023 et ’farewell’ år?
Garbine Muguruza- overraskende vinder af WTA Finals
Paula Badosa og Anett Kontaveit har haft et forrygende efterår og vinter. Qua deres gode resultater og et afbud fra Asheligh Barty, var det disse to, som formåede at spille sig blandt de sidste fire ved årets WTA Finals.
Men det var ikke dem, der løb med årets sidste titel. Det var derimod spanske Garbine Muguruzza, som måske noget overraskende vandt turneringen. Muguruzza har gennem året været svingende i sine præstationer og derfor ræsonnementet for en overraskende vinder.
Tre turneringssejre i løbet af 2021: Dubai i starten af året, samt Chicago og WTA Finals i slutningen. I mellemtiden ikke de store nævneværdige resultater. Derfor kunne man spørge, om Muguruza’s sejr er mere held end forstand, eller om det er hendes modstandere, som ikke formåede at holde niveau?
Alexander Zverev’s forrygende år
Tyske Alexander Zverev har i 2021 været helt forrygende. Statistikken lyder på seks turneringssejre, 59 singlesejre og 15 nederlag. Han er gået langt i stort set samtlige af de turneringer, han har deltaget i, og dermed er turneringssejren i ATP Finals i Torino fortjent.
Novak Djokovic og Daniil Medvedev blev besejret i henholdsvis semi- og finalen. To spillere han har tabt de sidste fem indbyrdes opgør mod, og derfor var sejrene endnu sødere i Torino. Zverev er manden, der næste år meget vel kan vinde en eller to Grand Slams, og selvom historikken har vist, at han mangler det sidste, så har 2021 vist forbedringer i hele hans spil. Det lover godt for den store tysker, og han er en spiller, man skal holde øje med i 2022.
Clara Tauson og Holger Rune leverede storspil
I en lang sæson for både Clara Tauson og Holger Rune, har de på hver deres måde spillet sig store skridt nærmere deres mål.
En række sejre i Challenge-turneringerne, flere runder i ATP-turneringer, samt en Grand Slam debut ved US Open, er blandt nogle af højdepunkterne for Holger Rune. Han annoncerede allerede i starten af 2021, at målet var at spille sig i top-100 inden årets udgang. Det lykkedes næsten, da han sluttede året med en placering som 103.
Clara Tauson understregede, at spillet og niveauet hører til de bedste i WTA-regi. Ikke uventet, fik hun det helt store gennembrud. Det blev til flere turneringssejre, blandt andet i Lyon, Luxembourg og Chicago.
Det gode spil og resultater har resulteret i en rangering som nr. 44 på WTA-listen, hvilket er danskerens bedste til dato. Der er ingen tvivl, år 2022 bliver spændende at følge set med danske øjne. Begge spillere står på nuværende tidspunkt til at spille med i hovedturnering ved Australian Open.
Man kan dog forvente at se dem i aktion allerede fra slut december, start januar.

Highlights: Holger Rune tog et sæt mod verdensetteren i tie break men er ude af US Open

Australian Open
Alcott rørt til tårer på pressekonference efter besked fra Murray
6 TIMER SIDEN
Australian Open
Michelsen/Vallejo - Kuzuhara/Wang - Australian Open
7 TIMER SIDEN