Af Ondrej Kralik, sportskommentator hos Eurosport Danmark
Det voldsomme sprog og de mange hadefulde beskeder til sportsfolk er steget kraftigt i mængde og antal. Håbet og ønsket om, at atleter skal styrte ned i et fly og dø efter, at de ikke har klaret sig så godt som fans håber, eller at de falder og brækker alle deres lemmer, er blot nogle af de kommentarer, som atleter får tilsendt.
Tonerne og truslerne er blevet forkasteligt høje, på grænsen til det morbide og obskure. Alt bliver kritiseret, og folk har mistet respekt for sig selv og andre.
Davis Cup
”Der er grund til at følge med” – Thomas Skouboe gør status over Davis Cup 2021’s store navne
24/11/2021 PÅ 11:01
Mængden af hadebeskeder fra tilskuere og fans, tilsigtet de professionelle atleter efter sejre og nederlag, er i de sidste år steget kraftigt.
Alment grimme kommentarer som ”du er dårlig” eller ”måske du skulle lave noget andet?” har altid været en del af topsport. Sportsfolk er dygtige til at håndtere disse kommentarer og det er en af præmisserne, hvis man er professionel atlet.
Problemet er ikke beskederne, men derimod tonen og graden af de hårde og meget personlige kommentarer, som sportsfolk bliver udsat for i dag.
Tonen og truslerne er blevet hårdere
Internettet og de sociale medier har gjort det lettere for folk at interagere med hinanden, og det er der ganske vist både fordele og ulemper ved.
”Gå ombord på et fly, der styrter ned” eller ”Dø”. To eksempler på beskeder, som danske Clara Tauson modtog efter et nederlag i en turnering for et par uger siden.
Det er blevet hverdagskost at svine andre folk til, og det er ikke underligt, hvis der er nogle sportsfolk, som bukker under for presset efter trusler som denne: ”Vi ved hvor du bor, vi kommer og smadrer dig og banker lidt sund fornuft ind i dig”.
Alt bliver kommenteret
En bruger på Facebook udtalte sig og kommenterede på en dansk atlets attitude. Dette medførte inden længe 110 kommentarer om dette, og størstedelen af kommentarerne havde det samme formål: At gøre atleten til grin, svine atleten til, og håbet om, at man ikke ser atleten på fjernsynet igen.
En målmand på et dansk superliga-hold fik kommentarer omkring vedkommendes frisure, manglen på brug af hænder og fødder, og manglende pondus og integritet i straffesparksfeltet.
Hvordan kan man have god samvittighed efter at have skrevet sådanne kommentarer? Kommentarer fra folk der ikke nødvendigvis har med sport at gøre, men som alligevel føler sig berettiget til at kommentere på alt og alle, uden at bidrage med konstruktiv kritik. Atleterne bliver trynet og hånet, og bliver gjort til syndebukke.
Man sviner da ikke en revisor til?
Lad os vende situationen om. Den professionelle atlet begynder at kritisere og svine en revisor, en ejendomsmægler, eller en skolelærer til.
Øjeblikkeligt bliver de sidstnævnte ofre, og efterfølgende ser man mange, som kommer dem til undsætning og retfærdiggør deres arbejde. For man sviner da ikke en revisor til? Man kritiserer da ikke en skolelærer?
Det er moralsk og etisk forkert. Men for professionelle atleter gælder der tilsyneladende andre regler?
Beklager, men jeg forstår ikke retfærdigheden i det her. Hvad er ræsonnementet for, at det er i orden at sende dødstrusler, ønske lemlæstelser og andre hadefulde beskeder og kommentarer til atleterne, når de ikke klarer sig, som man ønsker og håber?
Mangel på respekt og grænser
Grænsen for disse hadefulde beskeder og kommentarer er nået. Det er respektløst, smagsløst og pinligt at se, hvor mange af disse kommentarer der florerer på nettet og på de sociale medier.
Jeg finder det forkasteligt, at man kan have så meget mangel på respekt for andres job og karriere og føler sig berettiget til at svine og håne deres professionelle sportsvirke.
Davis Cup
Hvad gør Davis Cup til en unik turnering? – ”Det er for landet og ikke for dig”
23/11/2021 PÅ 12:38
Australian Open
Kraliks Klumme: Vaccinehelvede i Australien
23/11/2021 PÅ 08:53