Af: Ondrej Kralik, sportskommentator Eurosport
Melbourne Park i delstaten Victoria er blevet et omdrejningspunkt for en heftig debat om indrejserestriktioner og vacciner.
Premiereministeren i delstaten, Daniel Andrews, har meldt ud, at der er et krav at spillerne er vaccineret mod Covid-19 hvis de skal deltage ved årets Australian Open. Ingen vaccine – ingen adgang til staten – ingen undtagelser.
Davis Cup
”Der er grund til at følge med” – Thomas Skouboe gør status over Davis Cup 2021’s store navne
24/11/2021 PÅ 11:01
Scott Morrison, Australiens premiereminister, har udtalt at spillere der deltager i Australian Open 2022, skal i 14 dages hård karantæne, og ingen krav om Covid-19 vaccine for at komme ind i landet.
Problematikken er ikke til at tage fejl af. Skal der være krav om Covid-19 vaccine ved indrejse til delstaten Victoria, og dermed sikre deltagelse ved Australian Open 2022?
Et presset sundhedsvæsen og myndigheder
Med afviklingen af Australian Open 2022 vil mange interessenter blive påvirket. Australien har i næsten to år været i hård lock-down, og det er kun for nyligt at der er blevet åbnet op nationalt for australske borgere.
De australske sundhedsmyndigheder og sundhedsvæsen har med andre ord været hårdt presset. Myndighederne har kæmpet en brav kamp om at holde Covid-19 smitten nede, og med turneringen lige for døren, er debatten omkring vaccination bluset op.
Det vil derfor ikke være unaturligt hvis disse så vacciner være et krav for deltagelse.
Kommercielle kræfter forventer meget for pengene
Sagen kompliceres yderligere da der er store kommercielle kræfter forbundet med afholdelsen af turneringen. Set med deres øjne, så ønsker de mest værdi for deres bidrag til sponsorater og sponsorpenge. Som storsponsor forventer man at se spillere som Djokovic, Medvedev og Williams, da de bidrager positivt til den totale omsætning og indtjening og underholdningsværdien stiger kraftigt når de melder deres ankomst.
Skulle turneringen blive afviklet uden disse spillere, kunne man forestille sig en lidt flad fornemmelse efter endt turnering. Spørgsmålstegn vil blive stillet ved om der ikke skulle have været undtagelser for nogle spillere?

Highlights: Daniil Medvedev vinder US Open efter sejr over Novak Djokovic

Yderligere tvist- ikke nødvendigvis mange vaccinerede spillere
Der hersker ingen tvivl om at spillerne gerne vil have Australien Open afviklet. Det er mange spilleres yndlingsturnering, hvilket skyldes australiernes høje service, tilgang og professionalisme.
Problematikken får et yderligere tvist, når man ser på hvem af spillerne der må deltage. Det er nemlig ikke alle spillere der har modtaget vaccination mod Covid-19. Heriblandt finder man spillere som Novak Djokovic og Daniil Medvedev.
Kunne man forestille sig at verdens nr. 1 og 2, ikke stiller op fordi de ikke har modtaget Covid-19 vaccine? Det er ikke helt utopi. For hvad enten man modtager en vaccine eller ej, så er det et personligt anliggende.
Vacciner spillerne- reglerne er klare
Præmissen for at deltage i Autralian Open er Covid-19 vaccination. Det er også min egen personlige holdning, at alle deltagende spillere er vaccineret. Der må ikke gives undtagelser, og det er uanset om man er Djokovic, Medvedev eller en helt tredje.
At være blandt de bedste tennisspillere i verden er et privilegium, men sundhed og sund fornuft har første prioritet. Covid-19 rammer alle, hvad enten man er kontormedarbejder eller professionel tennisspiller. Rygterne siger at mange spillere ikke er vaccinerede, og blandt dem, nogle af de højst rangerede i verden.
Er deres navne alligevel at finde i lodtrækningen, vil der med garanti være spillere der retter skarp kritik mod arrangørerne, ATP og WTA, samt den Australske stat. Der bør i den henseende stilles mange kritiske spørgsmål, og legitimiteten omkring hele den professionelle tennisorganisation samt de kommercielle aktører granskes nøje.
Du kan følge Australian Open på discovery+, hvor du også kan se meget andet tennis. I november og december kan du blandt andet følge Davis Cup Finals.
Davis Cup
Hvad gør Davis Cup til en unik turnering? – ”Det er for landet og ikke for dig”
23/11/2021 PÅ 12:38
Tennis
2021 Davis Cup Finals – hvilken nation er stærkest?
22/11/2021 PÅ 12:46