Af: Ondrej Kralik, ekspertkommentator hos Eurosport
Som tennistilskuere og elskere af sporten har vi gået og ventet, i hvad der føles som en evighed. Der har ikke været meget tennisaktivitet verden over, og man føler måske lidt at strengene i ens ketcher minder mere og mere om et fiskenet.
Savnet til tennissen er ikke bare stor, men så stor, at man næsten vil gøre alt for at få set og spillet lidt tennis.
Australian Open
Highlights: Djokovic tager sin niende sejr i Australien efter dominerende præstation
21/02/2021 PÅ 11:47
The Happy Slam
Men kære tilskuer og fan. Der er håb forude. Når Melbourne Park fra den 8. – 21. februar er vært for den 109. udgave af Australian Open, så er det med massiv Eurosport dækning og live fjernsyn. Billederne kender vi: Rod Laver Arena, de blå baner, kridhvide linjer og Melbourne printet ved baglinjen, en vidunderlig kongeblå himmel, temperaturer der nærmer sig de 30 grader, og masser af kærlighed fra de australske fans.
Australierne er garanten for tennisfest – jo flere jo bedre. ”G’day mate, want to grab a barbie? That’s fair dinkum”. Som spiller og tilskuer kan man ikke andet end at komme i godt humør, og så er det forståeligt at turneringen bliver kaldt The Happy Slam.
Det er den turnering flest spillere elsker, og mange spillere er blevet citeret for at nævne den høje service, standard og venlighed blandt arrangørerne og de lokale australiere.
Strenge restriktioner og ukendt udgangspunkt
Selvom Australian Open lyder til at være en dans på roser, så har australierne kæmpet en indædt kamp mod Coronaen. Dette har medført meget strenge restriktioner mht. ind og udrejse, og de fleste spillere har haft vanskelige forberedelsesmuligheder ved ankomst til Australien. 14 dages obligatorisk karantæne på hotelværelset (dog med undtagelse af 5 timer udenfor værelset til træning og transport), eller den strikse udgave med 14 dage på hotelværelse uden nogen form for aktivitet udenfor værelset.
Jeg kan i den forbindelse varmt anbefale danske Mikael Torpegaards videoblog på discovery + og Facebook, hvor han fortæller om de 14 dages karantæne.
De strenge restriktioner har gjort, at spillerne ikke har haft de samme muligheder for at få spillet lige så mange kampe som vanligt, og det er derfor et tæt program ugen op til hovedturneringens start.
Tre WTA-turneringer, to ATP-turneringer, og ATP Cup, bliver spillet på Melbourne Park som et led i forberedelserne til årets første Grand Slam. Med det forstås, at samtlige spillere lever i én og samme boble, og at man derfor færdes meget sammen på anlægget og restauranterne. Spillerne er fortsat underlagt strenge restriktioner, og det bliver derfor spændende at følge spillerne når turneringen går i gang.
Det har været sparsomt med informationer fra spillerne, og derfor er udgangspunktet svært at kende til. Dog kan man forvente, at hvis ikke spillerne var klar, var de ikke taget til Australien.
Bredt kvindefelt, men få skiller sig ud
Årets turnering er på mange måder speciel. Corona, karantæner, bobler og ukendte udgangspunkter. Men årets kvindelige turneringsudgave er mere åben, end den har været før. De tre største favoritter er umiddelbart: australske Ashleigh Barty, hviderussiske Viktoria Azarenka, og rumænske Simona Halep. Barty grundet sin komplette spillestil samt rolige tilgang til spillet og Azarenka grundet hendes historik (to turneringssejre) samt hendes opadgående formkurve det sidste års tid. Halep skal nævnes grundet hendes rangering på ranglisten, men også fordi hun har bevist at hun kan vinde Grand Slam turneringer.
Udfordrerne til de ovennævnte er: amerikanerne Serena Williams og Sofia Kenin, samt japanske Naomi Osaka. Williams kommer til turneringen som den næstmest vindende spiller i historien, Kenin er forsvarende mester fra sidste år, og Osaka har flere gange vist at hun er fremtidens helt store spiller.
Som dark horses til titlen i år er valget faldet på følgende spillere: tjekkiske Petra Kvitova og ukrainske Elena Svitolina. Kvitova har vundet Wimbledon to gange, og været finalist i Australian Open i 2019. Svitolina mangler at tage det sidste store skridt for at kunne kalde sig Grand Slam mester.
Hold øje med: polske Iga Swiatek og canadiske Bianca Andreescu. To unge Grand Slam vindere som vil gøre alt for at få endnu en Grand Slam titel på deres CV.
Stærke herrer, og stort udfordreantal
Er det i år at der skal findes en ny Grand Slam vinder i Australien? Eller skal serbiske Novak Djokovic vinde sit 9. trofæ down under?
Den største favorit til årets titel: serbiske Novak Djokovic. Djokovic har vundet imponerende 8 titler down under, og går målrettet efter at vinde sin 9 titel.
Spanske Rafael Nadal, østrigske Dominic Thiem, og russiske Daniil Medvedev er de største udfordrere til Djokovic. Nadal der står noteret for flest Grand Slam turneringssejre (20 – ligesom Federer) er altid blandt de helt store favoritter i samtlige Grand Slams. Historisk har han kun vundet turneringen en enkelt gang, men historien har vist at man aldrig må afskrive ham. Thiem vandt sin første Grand Slam titlel i 2020 ved at vinde US Open over tyske Zverev i finalen og har dermed vist, at han ved hvordan man vinder. Medvedev er den næste store spiller til at vinde en Grand Slam. Om Australian Open er den første for Medvedev må kun tiden vise.
Tyske Alexander Zverev og græske Stefanos Tsitsipas ses som de næste i rækken. Zverev er blevet spået en stor fremtid, men han har ikke fået spillet til at hænge sammen når det gælder Grand Slams. Tsitsipas er fremtidens mand, vel og mærke hvis han kan få styr på sit græske temperament og ikke laver flere græske tragedier.
Dark horse i år er, schweiziske Stanislas Wawrinka. Den rutinerede schweizer der har vundet mange Grand Slam turneringer, er dog ved at være i sin karrieres efterår. Er der en Grand Slam mere i ham?
Hold øje med: russiske Andrey Rublev, italienske Jannik Sinner, spanske Carlos Alcaraz, og danskerne Frederik Løchte Nielsen og Mikael Torpegaard.
Rammerne er sat, nu skal der spilles
Australian Open. Melbourne. Melbourne Park. Alle de bedste spillere (med få undtagelser) er at finde netop der. Tennissen er tilbage. Eurosport dækker massivt fra turneringen, og Australian Open 2021 bliver med garanti en stor succes. Om verden får en, to, eller ingen nye Grand Slam vindere at se, det vil tiden vise. En ting er dog sikkert- det bliver det værd at følge med, for der er noget stort på vej. Rammerne er sat, nu skal der spilles. Ready? Play.
Australian Open
Highlights: Djokovic tager sin niende sejr i Australien efter dominerende præstation
21/02/2021 PÅ 10:54
Australian Open
Highlights | Jennifer Brady - Naomi Osaka
20/02/2021 PÅ 10:18