Af Ondrej Kralik, sportskommentator ved Eurosport
I disse dage er verdensetteren og forsvarende Australian Open mester, Novak Djokovic, ved at melde sin ankomst i Australien. Det er dog ikke uden for mediernes søgelys, for allerede nu er der stor ballade om serberens deltagelse ved årets turnering.
For i takt med at smittetallet i Australien er begyndt at stige igen, kommer der selvsagt meget fokus på folks vaccinestatus. Dette gælder også de professionelle tennisspillere, som skal spille Australian Open.
Australian Open
”Jeg er så stolt af at være australier” - Bevæget Barty sætter ord på historisk sejr
29/01/2022 PÅ 11:26
Reglerne har fra start været meget klare. Efter indrejse til Australien, skal man i 14 dages karantæne, hvis man ikke er Covid-19 vaccineret. Der gælder dog lidt andre regler i delstaten Victoria. Premierminister Daniel Andrews har udtalt, at alle skal have Covid-19 vaccine for at komme ind og for at deltage ved årets første Grand Slam turnering. Ingen undtagelser vil blive givet.
Kender ikke vaccinestatus
Novak Djokovic har af personlige årsager ikke udtalt sig om sin vaccinestatus. Hvad enten man er vaccineret eller ej, er et personligt anliggende. Dags dato, kender man ikke hans vaccinestatus, men man har hørt ham udtale sig kritisk om vacciner og om indsprøjtninger af fremmed substans ind i kroppen.
Og netop det, at ingen undtagelser vil blive givet, er vigtigt at holde lidt fast i. For Novak Djokovic har i slutningen af sidste uge annonceret, at han flyver til Australien for at deltage i årets første Grand Slam. Det helt store spørgsmål er klart: skal Djokovic have lov til at deltage ved årets første Grand Slam?
Ifølge The Age (australsk nyhedsmedie) har Djokovic forsøgt at rejse ind i Australien på et visum, der ikke tillader medicinsk dispensation for at være uvaccineret, og i skrivende stund er Djokovic netop blevet nægtet adgang til Australien grundet forkerte visum papirer. Det har yderligere kompliceret hans indrejse.
Får Djokovic i sidste ende lov til at rejse ind i Australien, begynder ikke blot han, men også de Australske myndigheder, at miste popularitet.
Mest fitte spiller modtaget medicinsk dispensation?
Det kan ikke benægtes, at Novak Djokovic hører til blandt de mest fitte og stærkeste atleter i verden. Dog har han modtaget medicinsk dispensation til at deltage i årets første Grand Slam, og her stiller den australske legende, Rod Laver, spørgsmålstegn ved, hvilke fysiske udfordringer Djokovic skulle have?
Der skal foreligge end valid grund for medicinsk dispensation. For at sætte det hele i perspektiv, så blev Naomi Osaka smidt ud af French Open for ikke at deltage ved interviews grundet mentalt helbred. Men Djokovic har fået medicinsk dispensation for Covid-19?
Hvorfor så meget fokus på Djokovic?
Med ni Australian Open turneringssejre, 20 Grand Slam turneringssejre, er han storfavorit til at vinde sin 10. titel i Australien og 21. Grand Slam. Kan det tænkes, at Djokovic har opnået så meget magt, at han har fået særbehandling, blot for at cementere sin status?
Muligheden for at opnå status som den mest vindende i historien er stadig stor. Han er 34 år og har formentlig mange gode år i sig endnu. Tiden er ikke imod ham på dette punkt.
Er det særbehandling eller spiller penge og medier en for stor rolle?
Får Djokovic særbehandling blot fordi han er Djokovic, ligger nr. 1 og har mange rekorder? Jamie Murray, som er blandt verdens bedste doublespillere, udtalte ved ATP Cup, at han ikke ville få dispensation, selv hvis han prøvede. Er dette et eksempel på, at der differentieres mellem double- og singlespillere?
Hvor stor en rolle medierne og økonomien spiller, er ikke helt uvæsentligt. Australian Open har mange sponsorer og økonomisk, spiller de en stor rolle. Set fra et forretningsperspektiv, så vil sponsorerne gerne have mest muligt ud af deres sponsorat, og med Djokovics førsteseedning, ville mange seertal og dermed indtjening gennem fjernsynet været sikret.
Det sidstnævnte er blot et tankeeksperiment, men det kan ikke benægtes, at penge og medier går hånd i hånd. Sammen kan de skabe stor splid blandt fans og dermed skabe den nødvendige omtale.
Skal Djokovic spille Australian Open? Det vides endnu ikke, men faktum er, at der er skabt meget uro omkring Djokovic, hans popularitet, og hele hans navn. Man kan tale både for og imod, og i sidste ende ligger det i hænderne på Australiens grænsepoliti, læger og turneringsfolk at afgøre, om verdensetteren må deltage ved et af årets største turneringer: Australian Open.
Du kan følge turneringen, med eller uden Djokovic, på discovery+.
Australian Open
Highlights: Kyrgios og Kokkinakis nedkæmper Pütz og Venus
25/01/2022 PÅ 11:37
Australian Open
”Jeg har aldrig arbejdet så hårdt for at holde mig inde i en kamp” – Ærgerlig Tauson efter nederlag
22/01/2022 PÅ 07:49