Af: Ondrej Kralik, ekspertkommentator hos Eurosport
I år er det 121 år siden, at det første Davis Cup blev spillet som en landskamp mellem USA og Storbritannien.
Sidenhen har 135 lande deltaget og USA med flest sejre og finalepladser. Det er dog ikke sidstnævnte, som er favorit til at vinde i år selvom de på papiret stiller med et stærkt hold.
Davis Cup
”Der er grund til at følge med” – Thomas Skouboe gør status over Davis Cup 2021’s store navne
24/11/2021 PÅ 11:01
De store favoritter er i år mere utraditionelle i form af Serbien, Italien og Rusland. Dette på trods af at de sidste mange års vindere har været Spanien, Kroatien, Frankrig og Argentina.
Potentielt mange stærke nationer
Man kan godt forstå, at Davis Cup bliver kaldt det officielle verdensmesterskab for hold i tennis. Kigger man på de respektive landes deltagerlister, kan man som tennisfan ikke andet end at glæde sig.
Det er en blanding af både nye og etablerede spillere, og potentielt kan man se frem til nogle spændende opgør. Navne som Novak Djokovic, Daniil Medvedev og Jannik Sinner er blot nogle af de store spillere, som har annonceret deres deltagelse.
Ikke alle lande kan stille med en bred trup som f.eks. Rusland, Italien og Spanien, men alle lande stiller med mindst en stærk spiller som giver dem en chance for at vinde.
Utraditionelle favoritter
Blandt de 18 deltagende nationer finder man nationer med stolte Davis Cup-traditioner: USA, Frankrig, Spanien, Tyskland, Storbritannien og Australien.
Men det er ikke blandt disse at de største favoritter findes. Det er derimod nationer som Serbien, Italien samt Rusland.
Kvartfinalisten fra 2019, Serbien, Italien, som gennemgår en tennismæssig opblomstring i øjeblikket, samt Rusland som har nogle af de mest hårdtslående og talentfulde spillere på ATP-touren.
Slutspillet spilles i flere byer
Årets Davis Cup finale-turnering er fordelt over tre værtsbyer: Madrid, Innsbruck og Torino. De indledende gruppekampe bliver fordelt ligeligt mellem byerne, medens størstedelen af knockout-kampene bliver spillet i Madrid.
Dette medfører en del rejseaktivitet i løbet af få dage, hvilket også har mødt en del modstand. Alle veje fører til Rom, selvom det er Madrid, der er endestationen denne gang.
Spændende gruppekampe i vente
De 18 nationer er inddelt i seks grupper af tre, og kigger man nærmere på grupperne, så er der en række kampe, der allerede nu skiller sig ud. Det er derfor værd at holde øje med følgende kampe, forudindtaget at nationerne stiller i stærkeste opstilling:
Spanien vs. Rusland
De forsvarende mestre fra Spanien mod Rusland kan gå hen og blive udslagsgivende for hvilke af disse to nationer, der skal videre fra gruppen. Spanien stiller uden Rafael Nadal, men har derimod den unge Carlos Alcaraz og Pablo Carreno Busta på holdet. Russiske Daniil Medvededv og Andrey Rulev er to af de stærkeste spillere på årets ATP-Tour, og har de kræfterne i behold, kan de gå hele vejen i årets Davis Cup.
Frankrig vs. Storbritannien
Historisk to af de største hold, men måske ikke dem man ender med at se i finalen i Madrid. Franske Richard Gasquet, Nicholas Mahut og Pierre-Hugues Herbert har masser af Davis Cup-rutine, og de skal da også spille op til deres bedste, hvis de skal slå spillere som Cameron Norrie, Dan Evans og Joe Salisbury.
USA vs. Italien
USA stiller med det stærkeste hold i flere år, blandt dem tre spillere fra verdensranglistens Top-100: Taylor Fritz, John Isner, og Reilly Opelka har alle et stort stykke arbejde foran sig, og de vil med sikkerhed blive presset af Jannik Sinner, Lorenzo Sonego og Lorenzo Musetti. Italien har på papiret de stærkeste singler til dato, men kan de stå distancen i doublerne?
2021 Davis Cup Finals sendes live på Eurosport 2 og discovery+ fra den 25. november til 5. december 2021.
Davis Cup
Hvad gør Davis Cup til en unik turnering? – ”Det er for landet og ikke for dig”
23/11/2021 PÅ 12:38
Australian Open
Kraliks Klumme: Vaccinehelvede i Australien
23/11/2021 PÅ 08:53