Efter en hæsblæsende start, hvor Blume vendte i suverænt bedste tid, gik den danske OL-vinder død på de sidste 50 meter. Hermed sluttede Blume på en sjetteplads i sin semifinale og missede dermed finalen.
Det var imidlertid ikke kun disponeringen af kræfterne, den var galt med. I stedet for at lave en almindelig vending i vandet efter 50 meter, valgte Blume at slå hænderne mod muren. En markant langsommere vending.
Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach, fortæller tirsdag aften, at han er uforstående over for Blumes præstation: "Forud for løbet havde trænerstaben ikke mindre end tre gange gennemgået en minutiøs race-strategi sammen med Pernille, og hele vejen igennem var der enighed om planen også fra Pernilles side. Derfor kommer det meget bag på os alle, hvad vi i aften har oplevet," udtaler Lars Green Bach til Dansk Svømmeunions hjemmeside.
Efter løbet forklarede Pernille Blume til TV 2 Sport, at hun blev udmattet undervejs: "Jeg blev bare træt. Så kan man ikke gøre så meget. Nogle ting skal man bare prøve af. Det var det her, jeg besluttede mig for."