Skrevet af Mikkel Wendelboe, Motocross-ekspert og kommentator.
Danske Thomas Kjer Olsen har marcheret taktfast imod verdenstoppen de seneste år, først i EM-rækkerne, hvor han tog guldet i 2016, og siden med to VM-bronzemedaljer – de første danske medaljer nogensinde i VM – i 2017 og 2018, inden han slog sit navn fast som en af mest talentfulde og hurtigste kørere i verden, ved at sikre sig sølvmedaljen sidste sæson. Det er derfor en ung dansker med talent og vilje, som vi satte stævne, for at få et lidt nærmere indblik i hans hverdag og hvordan det egentlig føles, at være nummer 2 i verden.
- Det var et rigtig fedt øjeblik at få sølvmedaljen om halsen sidste år, og noget af det jeg har arbejdet hen imod så længe. Selvom jeg allerede havde sikret mig den til GP’et i Sverige, så var det først da jeg fik den om halsen, at det ligesom gik op for mig. Det er først der det bliver fedt. Sådan siger Thomas selv om følelsen sidste år, hvor han flyttede sin egen rekord for hvad en dansker kan præstere i internationale sammenhænge. Den sympatiske sønderjyde tager det dog ikke så tungt, at mange mennesker kigger på ham, men han vil alligevel gerne forklare om presset der kommer, når man ligger i toppen af VM-serien.
Motocross
Ugens motocross-spørgsmål: Hvem er historiens største motocross-legende?
14/07/2021 PÅ 14:24

moto1

Foto: Eurosport

- Når man er oppe i toppen, så kører det hele bare. Det er først når det bliver hårdt, at man sådan rigtig kan mærke det. Der er så mange der hjælper og støtter, og virkelig gør et kæmpe arbejde, bare for at jeg kan ligge og køre ude på banen. Så de lægger ikke pres på en, men man lægger pres på sig selv. Man vil ikke svigte nogen, og man vil gerne sørge for at al deres arbejde ikke har været forgæves. Man bærer hele teamet, men jeg vil så også godt sige, at teamet omkring mig har været super gode med det her. De er gode til at tage presset af mig. Så det største pres, lægger man egentlig på sig selv. Når det kommer til fans, så tager de danske fans det egentlig lidt lettere, og det sætter jeg enorm pris på. De skriver altid og bakker mig op, uanset hvordan det er gået, og virker egentlig bare som om, at de synes det er fedt at have en dansker med oppe foran. Det betyder rigtig meget for mig, også når folk kommer hen ude til GP’erne og støtter op.
Når man kun er 22 år, så er der selvfølgelig masser af plads til at udvikle sig på cyklen, også selvom man hører til i toppen af verdenseliten, og har siddet på en motocross-cykel siden man kunne gå.
- Jeg vil sige at jeg konstant lærer at tackle sæsonen bedre – det er noget man opbygger hele tiden, så jo flere sæsoner i VM man er igennem, jo mere erfaring får man jo også. Man lærer hvordan man skal håndtere tingene, for at forblive på toppen hele sæsonen. Man lærer at stole på sit program, og at stole på at den plan man lægger, også er den der kommer til at bære. Men jeg synes også jeg er blevet bedre til at sætte crosseren op faktisk. Man lærer, at man ikke skal sætte den op til træningsbanen på dagen, men til det GP der venter i weekenden. Man bliver bedre til at forudse en VM-bane, og sætte cyklen op efter det. Jeg føler at man lærer lidt hele tiden – hvad der virker og hvad der ikke virker.

moto2

Foto: Eurosport

Og vi må håbe at TKO – som han kaldes i folkemunde – ved hvad der virker til i år. Sidste år blev spanske Jorge Prado Garcia hans onde ånd, men spanieren er ude af klassen til i år, så vejen skulle være banet til toppen af VM-podiet for Thomas Kjer Olsen. Konkurrenterne er mange, men på tværs af kloden er der bred enighed om, at danske Thomas Kjer Olsen er favorit til at tage VM-guldet, så det kunne være logisk at spørge hovedpersonen selv, om han bliver verdensmester i motocross i 2020?
- Det er helt sikkert planen. Eller, det har været planen de seneste to år også, faktisk, men jeg føler ikke at jeg var langt fra i 2019. Jeg har en virkelig god følelse på motorcyklen til i år, og vinterens tests er forløbet virkelig godt. Jeg har fået testet det jeg skulle, og jeg har en god følelse omkring det hele, ligesom jeg også er et godt sted i min forberedelse. Så ja, det er helt sikkert målet!
https://i.eurosport.com/2020/02/03/2768627.png
Følg Thomas’ vej imod VM-guldet, når VM i motocross starter d. 1/3! Du kan se alle heat, live og on-demand, gratis på Dplay! #gotko
Motocross
VM i motocross: Wendelboe og Schrøders top 3
14/07/2021 PÅ 14:15
Motocross
Danskernes egne ord – VM Motocross, anden afdeling
30/06/2021 PÅ 11:39