Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

FCK og AGFs kamp for koefficientpoint i Europa

Magnus Stub

Udgivet 29/07/2021 og 18:01 GMT+2

Kampen om koefficentpoint i Europa er et puslespil med flere variabler, og her forsøger vi at give dig et overblik over gåden i Europa.

Conference League

Foto: Eurosport

Jagten på dansk succes i Europa fortsætter i aften, når F.C. København skal forsvare en relativt komfortabel 4-1 føring på neutral bane i russiske Kazan mod Torpedo Zhodino fra Hviderusland. AGF skal forsøge at rette op på deres dårlige europæiske kamp i Nordirland, hvor de tabte 2-1, når de hjemme i Århus skal vende skuden mod Larne FC.
Begge hold spiller for at gå videre fra 2. kvalrunde i UEFAs nye turnering, Europa Conference League, og har som seedede hold i den pågældende runde begge på papiret fået en lodtrækning mod overkommelige modstandere. Skulle FCK gå videre, vil de også være seedede i 3. kvalrunde, hvor modstanderen bliver vinderen af opgøret mellem bulgarske Lokomotiv Plovdiv og tjekkiske FC Slovacko, som også spilles i aften.
For AGF er vejen videre en anelse mere afklaret, da de allerede kender navnet på den modstander, de skulle møde på næste torsdag, såfremt de får vendt det dårlige udgangspunkt til en samlet sejr. I 3. kvalrunde vil “De Hvii’e” være useedede, men har fået en, på papiret, lettere modstander end frygtet, i form af Paços de Ferreira fra Portugal som modstander for vinderen af AGFs opgør, i stedet for stærkere modstandere som eksempelvis Feyenoord eller Basel.
Mens AGF kun er seedede til og med denne runde, og dermed på papiret ikke forventes at gå videre fra mere end 3. runde, er de københavnske bronzevindere anderledes seedede. Dette er ikke kun til ECL-gruppespillet, men også til at vinde deres gruppe. Noget, som et dansk hold aldrig har formået at gøre i europæiske klubturneringer.
Formår bare et af de to hold at nå ECL-gruppespillet, vil Danmark have hele fire hold med i et europæisk gruppespil, hvilket vil være en fordobling af den tidligere rekord med to danske hold i Europa efter 1. september. Den tidligere rekord blev slået i går aftes, da FCM ekspederede Celtic ud af CL-kvalifikationen, og dermed sikrede sig minimum et Europa League-gruppespil. BIF er også sikret minimum et Europa League-gruppespil, mens Randers qua deres pokalsejr har sikret sig minimum et Conference League-gruppespil.
De to danske hold jagter ikke kun sportslig succes på banen, men også økonomisk. De to hold er med indtrædelse i 2. kvalrunde sikret 350.000 € og videre avancement til 3. kvalrunde vil sende yderligere 550.000 € til den respektive klubs klubkasse. Videre avancement til play-off runden vil udløse 750.000 € oveni fra UEFA, mens kvalifikation til Europa Conference League gruppespillet vil udløse en indtægt på 2,94 mio. euro oveni.
Udover de sportslige og økonomiske succeser her og nu, får klubbernes resultater også betydning for den enkelte klub og dansk klubfodbold som helhed. Sejre og videre avancement kan nemlig veksles til ranglistepoint, både for de enkelte klubber og for det pågældende land. I kvalifikationsrunderne veksles det videre avancement til point på den individuelle rangliste for klubberne, således at FCK og AGF er sikret minimum 1,5 point, såfremt de skulle ryge ud. Det stiger til 2 point, hvis de går videre til 3. runde, 2,5 hvis de når play-off, og 3 point hvis de når gruppespillet. Disse point har indflydelse på det enkelte holds seedning i lodtrækningen i de europæiske turneringer, og er gyldige i fem sæsoner.
Den nationale rangliste angiver, hvor mange hold fra det pågældende land, som deltager i de enkelte europæiske turneringer, og hvornår de indtræder. Den rangliste optjenes der primært point til via sejre og uafgjorte resultater. I kvalifikationsrunderne giver en sejr 1 point, og en uafgjort 0,5 point. Dette stiger dog til det dobbelte fra gruppespillet og frem. Disse point skal divideres med det antal hold, det pågældende land har med i de europæiske turneringer ved sæsonstart. Danmark har 5 hold med, altså bidrager eksempelvis en FCK-sejr i Rusland i aften med 1 point/5 hold = 0,2 point til det samlede danske regnskab.
AGFs nederlag til Larne i torsdags var derfor ikke kun kostbart for David Nielsen & co., men også for dansk klubfodbold som helhed. Derfor er det set med danske briller særdeles vigtigt, at “De Hvii’e” får hentet en sejr og videre avancement i aften, og dernæst får indhentet nogle af de tabte point mod Paços de Ferreira i 3. kvalrunde.
Større forventninger må man dog godt stille til Løverne fra København, der qua deres position i Top-50 på UEFAs rangliste, og med en sejr i aften kan overhale Celtic på denne, må forventes at være dansk fodbolds flagskib i Europa, og som skal gå forrest i kampen om dansk succes i Europa.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Del denne artikel
Annonce
Annonce