55 nationale forbund, medlemmer af klubbernes internationale organisationer, repræsentanter fra de nationale ligaer og FIFPro mødes i dag for at diskutere fodboldeuropas fremtid. For mens mange forventer enten en aflysning eller udskydelse af sommerens EM-slutrunde, så står en række spørgsmål og flagrer i vinden: Hvad betyder det for de nationale ligaer? Hvordan påvirkes Europa League og Champions League? Og kan en udskydelse overhovedet passe ind i en tætpakket fodboldkalender?
Eurosport har set nærmere på mulige scenarier og konsekvenser.

Udskydelse til sommeren 2021

Jupiler Pro League
Sædet var varmt under Priske: "Der var lidt ekstra i gang"
I GÅR PÅ 14:26
EM-slutrunden står til at starte d. 12. juni i epicenteret for coronasmitten: Italien. Den 12. juli er det meningen, at finalen skal afholdes på Wembley i London.
Allerede i fredags skrev det anerkendte franske sportsmedie L’Équipe, at slutrunden vil blive udskudt. Det rejser dog en række uafklarede spørgsmål.
Først og fremmest, hvornår skal slutrunden afholdes i 2021? Hvis man leger med den tanke, at slutrunden flyttes én til én til 2021, altså samme spillesteder og datoer, så vil turneringen komme i karambolage med FIFA-turneringen VM for klubhold. Det nye turneringsformat med 24 hold er sat til at blive afholdt 17. juni – 4. juli. I tilfælde af en udskydelse vil EM-turneringen spilles samtidig med VM for klubhold, hvorfor spillerne kan blive tvunget til at vælge mellem de to turneringer. Alternativt kan man forestille sig VM for klubhold også bliver udskudt, eller at EM skal spilles om vinteren i stedet – ligesom VM i 2022, der afholdes i Qatar.

Udskydelse til vinteren 2020

https://i.eurosport.com/2019/02/09/2519903.jpg
Blandt andet på grund af VM for klubhold i 2021 mener den britiske avis The Telegraph at vide, at man fra UEFA’s side overvejer at flytte slutrunden til vinteren 2020. Det vil give de nationale forbund muligheden for at afvikle årets udgave af de hjemlige turneringer, samtidig med det ikke går udover planlægningen hos FIFA. Omvendt vil forslaget få store konsekvenser for næste års udgave af de hjemlige turneringer, hvor blandt andet det traditionsrige juleprogram i England vil blive aflyst, ligesom det er tvivlsomt, hvorvidt forholdene i værtsbyer som København og Skt. Petersborg er skabt til fodbold i vinterhalvåret.

Ændring af Champions League og Europa League

Ikke kun EM-slutrunden forventes udskudt for at give plads til afslutningen af de hjemlige turneringer. Også Champions League- og Europa League-formatet forventes ændret.
The Telegraph mener igen at vide, at UEFA vil diskutere muligheden for, at der skal spilles både semifinaler og finale over en periode på fire dage i Istanbul, hvor årets finale skal spilles. Der vil altså være tale om en mulig Final Four, som det blandt andet kendes fra håndboldverdenen. Hvis det bliver bestemt, at det skal gøres på den måde, vil det også gælde for Europa League, hvor finalen skal spilles i den polske by Gdansk.
Der er dog også en anden idé på tegnebrættet. Den går ud på, at både kvartfinalerne og semifinalerne skal spilles over ét opgør. I øjeblikket er denne uges kampe i Champions League og Europa League suspenderet på ubestemt tid. Afviklingen af de resterende ottendedelsfinaler er også et spørgsmål, UEFA skal forsøge at besvare ved dagens møde.

Aflysning og det russiske alternativ

https://i.eurosport.com/2018/07/16/2374040.jpg
En helt anden mulighed er selvfølgelig, at slutrunden helt og aldeles aflyses. Det scenarie vil dog have så store sportslige og ikke mindst økonomiske konsekvenser, at det fremstår noget nær umuligt. Alene en udskydelse vil ifølge The Athletic koste UEFA to milliarder kroner. En regning som forbundet vil sende videre til klubberne og ligaerne rundt om i Europa. En aflysning vil være langt dyrere.
Endelig er der den mere opsigtvækkende mulighed, som ingen ringere end russerne har foreslået. Ligesom ved VM-slutrunden i 2018 har russerne tilbudt sig som enevært for EM. Ifølge det tyske nyhedsbureau SID siger Alexei Sorokin, der var leder af organisationskomiteen for VM 2018, at Rusland er klar til at arrangere EM 2020, så man undgår rejseriet over europæiske landegrænser med 12 forskellige værtsbyer.
- Vi er klar til tage alle forholdsregler for at sikre atleternes sikkerhed,
kommer det yderligere fra den russiske vicepremierminister Dmitri Chernyshenko.
Vi følger udviklingen på tætteste hold på Eurosport.dk. Mens vi venter, finder du en række af vores magasiner på Dplay eller her på siden.

Mens vi venter... med Lucas Andersen

Landskampe
Schmeichel blandt verdens bedste: ”Et mesterværk gennem mange, mange år”
I GÅR PÅ 11:04
The Emirates FA Cup
Rørende hyldest i FA Cup: Divisionshold ærer 6-årigt mishandlingsoffer med spilstop i 6. minut
I GÅR PÅ 22:26