Historien om Hareide: Den venlige nordmand med de store resultater

Historien om Hareide: Den venlige nordmand med de store resultater

Der var brug for fornyelse på det danske landshold, da Morten Olsen trak sig tilbage efter playoff-nederlaget til Sverige. Arvtageren var en gammel kending af dansk fodbold.

Hele 15 år havde Morten Olsen ansvaret som træner for det danske fodboldlandshold. Sammen med Michael Laudrup startede de æraen efter Bo Johansson i 2000, og i 2015 var det slut efter en mislykket kvalifikation til EM-slutrunden.

Missionen efter Morten Olsen var klar: Der skulle spilles mere direkte fodbold, og man skulle kvalificere sig til VM-slutrunden i 2018.

Morten Olsen og Michael Laudrup til VM i 2002.

Erstatningen var Åge Hareide, en mand med fortid i aristokratiet af skandinaviske klubber som Brøndby, Malmø, Rosenborg og det norske landshold.

Formationen gik fra Morten Olsens foretrukne 4-3-3 til Hareides 3-5-2. Et system, der skulle testes i to venskabskampe samt i træningsturneringen Kirin Cup i Japan, hvor danskerne tog tredjepladsen efter en overbevisende sejr over Bulgarien i bronzekampen. Disse kampe skulle skabe fundamentet for holdet, der skulle kvalificere sig til VM i 2018.

Kvalifikationen startede for Hareide hjemme i Parken, hvor vores tidligere nemesis Armenien ventede. Danskerne dominerede, og Christian Eriksens straffesparksscoring sikrede en optimal start på kvalen. Men de dårlige resultater kom nærmere.

En landsholdssamling i oktober skulle vise sig at skabe stor tvivl om Åge Hareides nye system. Først fik danskerne ørene i maskinen i Polen, hvor man ’slap’ med et respektabelt 2-3-nederlag. Tre dage senere lignede det for alvor endnu en slutrunde uden danskerne, da man spillede en horribel kamp på hjemmebane mod Montenegro med et 0-1-nederlag til følge.

Der blev stillet spørgsmålstegn ved nordmandens metoder. Var systemskiftet nødvendigt, eller var vi reelt ikke bedre end det? Hvad der fulgte efter dette kunne de færreste i Danmark have forudset.

Skuffelsen var enorm efter nederlaget til Montenegro.

Danmark med Åge Hareide i spidsen tabte ikke de næste 28 kampe i træk, og kvalifikationen gik fra helvede til himmel, fra nederlaget til Montenegro til et lille år efter at smadre Polen hjemme i Parken med 4-0. Billetten til VM blev for alvor sikret i Dublin, hvor Danmark skulle op og score efter en tam 0-0-affære i Parken. 5-1 vandt danskerne i Irland med et fantastisk hattrick af Christian Eriksen.

VM blev resultatmæssigt en succes. Danskerne havnede i en favorabel pulje med Frankrig, Peru og Australien, og straks blev ambitionerne om videre avancement omdannet til et faktisk krav. Hareide og co leverede ikke sprudlede spil, men en hårdt tilkæmpet 1-0 sejr lagde fundamentet for avancementet, der kom til på baggrund af to uafgjorte kampe mod Australien og Frankrig.

I 1/16-delsfinalen ventede Kroatien, de senere finalister. Danmark gav Modric og kompagni kamp til stregen, og først i straffespark måtte Danmark se sig slået efter brændte spark fra Eriksen og Jørgensen.

Dansk skuffelse efter nederlaget til Kroatien.

Succeshistorien om Hareide fortsatte ind i slutningen af 2018, hvor Nations League-avancement til Gruppe A blev sikret efter en puljesejr over Wales og Irland. Her i 2019 står Danmark udmærket i spillet om kvalifikation til et eventuelt EM på hjemmebane efter to uafgjorte kampe mod Irland og Schweiz, mens Georgien blev maltrakteret hjemme i Parken med 5-1.

Fra sommeren 2020 overtager Kasper Hjulmand jobbet som dansk landstræner.

IntroductionHistorien om Hareide: Den venlige nordmand med de store resultater