Eurosport

Er Ståle ved at genopbygge flagskibet?

Er Ståle ved at genopbygge flagskibet?
Af Eurosport

12/07/2018 kl. 14:41Opdateret 12/07/2018 kl. 16:10

For første gang siden 1999/2000 sæson befandt FCK sig udenfor top 4, da sæsonen sluttede i maj. Overstrålet af FC Midtjylland, Brøndby og FC Nordsjælland. Men har Ståle fået gjort skibet klar til igen at skulle sejle alle de andre Superliga-hold over ende?

12 august 2017 blev første alvorlige revne i det københavnske panser tydeligt, da Erik Johansson måtte udgå med, hvad der senere blev identificeret som en korsbåndsskade. En hel sæson uden generalen, der skulle bringe stabilitet med fra den suveræne mesterskabssæson til det nye kuld.

Det nye midterforsvar bestod af den unge tjekke Michael Lüftner og slovakken Denis Vavro. To forsvarsspillere, hos hvem det endda blev fremhævet som en stor fordel, at de kunne kommunikere på samme sprog. Det endte bare aldrig med at lykkes for de to. I flere perioder forsøgte FCK at spille med Nicolai Boilesen i det centrale forsvar, men da det også viste sig, at Pierre Bengtsson var langt fra fortidens niveau, så gik den plan ligeledes i vasken.

FCK’s defensive problemer er eksemplificeret ved, at de gik fra i mesterskabssæsonen 16/17 gik fra at lukke 0,55 mål ind pr. kamp til sidste sæson at lukke 1,3 mål ind pr. kamp. En foruroligende statistik, der må siges at være et direkte resultat af salget af Zanka og den længerevarende skade til Erik Johansson.

  • Du kan se FCK's Europa League-kvalifikationskampe mod KUPS fra Finland på 6'eren og på Eurosport Player.

3.0. under opbygning?

1.0. var Ståles første dominerende hold i FCK. Truppen bestod af spillere som Marcus Allbäck, Michael Gravgaard, Brede Hangeland mfl. Det var denne trup, der besejrede Manchester United i Parken med 1-0. De gik forholdsvis let igennem Superligaen som vindere med 13 point ned til FC Midtjylland i 2006/2007-sæsonen, og blev berømte for deres frygtindgydende styrke i luftspillet, hvor Gravgaard og Hangeland overmatchede størstedelen af deres oppassere på dødbolde.

Cristiano Ronaldo i en fysisk duel med brølstærke Michael Gravgaard.

Cristiano Ronaldo i en fysisk duel med brølstærke Michael Gravgaard.Eurosport

2.0. så vi for to sæsoner siden, hvor FCK havde en blanding af egne talenter som Mathias Zanka Jørgensen, William Kvist, Thomas Delaney og Andreas Cornelius som nøglespillere, mens de blev bakket op af tilkommere som Rasmus Falk, Federico Santander og Ludvig Augustinsson. Klubben vandt med rungende 24 point ned til rivalerne fra Brøndby, mens de i Europa var centimeter fra videre avancement i Champions League, og i stedet formåede at ekspedere Ludogorets ud og give de senere finalister fra Ajax kamp til stregen i knockoutfasen af Europa League.

Ståle Solbakken går ind til denne sæson med et pres på sine skuldre – et års fravær fra tronen i dansk fodbold er for lang tid efter københavnske standarder, og mesterskabet samt europæisk fodbold skal tilbage til Østerbro, hvis forventningerne skal opretholdes.

FCK har oprustet frem mod denne sæson. Midterforsvaret kommer med al sandsynlighed ikke længere til at bestå af den østeuropæiske duo, men derimod af Andreas Bjelland, der efter seks års fravær er tilbage i dansk fodbold med erfaring fra både Holland, England og det danske landshold. Ved siden af ham kommer den nye svensker Sotirios Papagiannopoulos til at husere, en spiller med erfaring fra Europa League i Östersunds.

Video - Top 3: Bedste FCK-mål under sidste sæsons Europa League

02:48

I front har løverne hentet Dame N’Doye tilbage til Superligaen. Senegaleseren er blevet 33 år efterhånden, men ifølge Ståle, klubben og manden selv har han stadig masser af bringe til holdet. Sammen med N’Doye er Kenan Kodro kommet til klubben. Kodro har erfaring fra spanske Osasuna, Mainz og Grasshoppers, og han skal løfte den tunge arv fra Federico Santander, der røg afsted til italiensk fodbold.

  • Du kan se om Ståles tropper kan overkomme OB og den nye træner Jakob Michelsen den 5. august direkte på Canal 9 og Eurosport Player.

Kernen fra sidste år er den samme. Bredden på midtbanen er stadig stor, eftersom man stadig råder over Viktor Fischer, Robert Skov, Nicolaj Thomsen og Rasmus Falk til kanterne, mens William Kvist, Carlos Zeca og Jan Gregus er truppens rene centrale midtbanespillere.

Navnene har igen fået en vis klang – bredden er der. Spørgsmålet er nu, om det bliver Ståles tredje dominerende hold, vi får at se, eller om vi endnu engang må se løverne blive overhalet af FCM og Brøndby.