Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

Totalfodboldens moderland - er Holland på vej tilbage til toppen af landsholdsfodbold?

Nicolai Bertelsen

Udgivet 05/09/2019 og 15:25 GMT+2

En sovende gigant. Sådan vil nogen beskrive det hollandske fodboldlandshold, der siden nederlaget til Spanien i 2010’s VM-finale ikke har fundet dét niveau, der historisk har været kendetegnet for hollænderne.

hollandthump

Foto: Eurosport

Problemerne startede ved EM 2012, hvor det blev til en skuffende sidsteplads i turneringens gruppe B efter nederlag til både Tyskland, Portugal og Danmark. For det stjernespækkede hollandske hold, der af flere var udråbt blandt favoritterne til titlen, var turneringen præget af interne problemer og manglende præstationer på banen.
VM i 2014 var dog en anden historie, hvor flere af de orangeklædte profiler, blandt andet Robin van Persie med et fremragende hovedstødsmål mod Spanien, viste klassen. Oranje, som hollænderne også bliver kaldt, måtte dog se sig besejret fra straffesparkspletten, da Lionel Messi og Argentina bookede deres billet til finalen efter 0-0 i ordinær tid.
rvpflyver
Efter et flot VM var forventningerne skruet i vejret frem mod EM i 2016, men kvalifikationen til turneringen blev første skridt på vej mod en svær periode for det hollandske landshold. Efter ti kampe måtte Holland se sig forbigået af Tjekkiet, Island og Tyrkiet og kom derfor ikke med til slutrunden i Frankrig. Naturligvis til stor ærgrelse for de trofaste tilskuere rundt omkring i Holland.
Nedturen fortsatte frem mod VM i 2018, hvor Holland endnu en gang måtte se til fra sidelinjen, mens de bedste lande i verden kæmpede om den prestigefyldte guldpokal. Selvforståelsen var ikke den samme blandt den hollandske befolkning, og landsholdet var i frit fald.
En ny epoke
Den nyindførte UEFA Nations League blev starten på et nyt kapitel i hollandsk landsholdsfodbold. Væk var rutinerede ræve som Wesley Sneijder, Arjen Robben og Robin van Persie. Erstatningerne blev fundet i hjemlige klubber som Ajax Amsterdam, hvor kæmpetalenterne Frenkie de Jong og Matthijs de Ligt snørede deres støvler.
picture

Hollands landshold i 2014

Foto: Eurosport

Det nye landshold var en velorkestreret enhed, hvor Ronald Koeman stod på sidelinjen med dirigentstokken. Inde på banen var hollænderne anført af de to Champions League-vindere fra Liverpool - Georginio Wijnaldum og Virgil van Dijk - hvor sidstnævnte af mange betegnes som den bedste forsvarsspiller i øjeblikket.
Minderne om de tidligere skuffelser var forsvundet i en rus af flotte resultater mod lande som Tyskland og Frankrig.
Holland vandt Nations Leagues gruppe A og stod foran en semifinale mod et ligeledes hårdt kæmpende engelsk mandskab.
En jævnbyrdig affære udviklede sig til hollændernes fordel, hvor Quincy Promes i forlænget spilletid kunne afgøre kampen med sin 3-1-scoring.
Ekstasen var stor i den hollandske landsholdstrup, der drømte om at opnå samme stjernestatus i moderlandet som landsholdslegenderne Dennis Bergkamp, Johan Cruyff og Marco van Basten tidligere havde gjort.
I finalen stod de orangeklædte over for europamestrene fra Portugal, og måtte se sig besejret med et snævert etmåls-nederlag. En hård skæbne for det hollandske mandskab, men ikke desto mindre en mindeværdig præstation ovenpå flere års ørkenvandring.
Europamesterskaberne 2020
I aften gælder det så kampen mod de evige fjender fra Tyskland i EM-kvalifikationens gruppe C. Det første opgør, der blev spillet i Holland, endte med et 2-3 nederlag til verdensmestrene fra 2010, så Ronald Koeman og co. har brug for en sejr.
Om de gode resultater i UEFA Nations League er begyndelsen på en ny epoke med Holland som en fast bestanddel i toppen af landsholdsfodbold er endnu uvist. Måske får vi svaret fredag aften fra klokken 20.00 på 6’eren.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Del denne artikel
Annonce
Annonce