Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

Storkamp i Aalborg: AaB’s selvforståelse i spil i opgøret mod FC København

Eurosport
AfEurosport

Opdateret 09/11/2018 og 16:26 GMT+1

Søndag aften kl. 16:00 danner Aalborg Portland Park rammen om opgøret mellem AaB og FC København. I Aalborg er forventningen, at ’Hele Nordjyllands Hold’ skal kunne udfordre hovedstadsholdet, men efter nordjydernes The Double i 13/14 har AaB været langt efter Ståle Solbakkens tropper, og det sætter aalborgensernes selvforståelse på prøve.

asd

Foto: Eurosport

På eurosport.dk vil vi gerne give ordet til de talentfulde fodboldskribenter, som vi ved findes her i Danmark. Kunne det have din interesse, så send en aktuel tekst på 2.300-4.000 anslag omkredsende vores rettigheder (Europa League, Nations League, landsholdet, Premier eller Superliga). Teksten bør sendes til se_dk@discovery.com. Følgende tekst er skrevet af Andreas Aschenberg Frandsen fra Aarhus, der læser Idræt på Aarhus Universitet, og så er Andreas i øvrigt AaB-fan og bosat i Aarhus. Klummen er et udtryk for skribentens holdning og ikke vores.
Sportslig succes i AaB er ikke en selvfølge. Det til trods har AaB i dette årtusinde oplevet flere opture med danske mesterskaber i 2008 og 2014, som også har avlet europæiske gruppespil. Dette vidner om, at AaB formår at skabe et fodboldhold, der kan spille med på den øverste hylde i dansk fodbold. I Aalborg oplever man dog, at den sportslige succes ofte opfølges af dårligt spil og skuffende resultater.
To år efter mesterskabet i 2008 var AaB minutter fra at blive sendt ned i den næstbedste danske række, og siden The Double blev vundet i 2014, har AaB oplevet en tilbagegang, som ikke skaber optimisme i byen ved Limfjorden. De svingende resultater og den manglende succes er en udfordring for selvforståelsen i Danmarks fjerde største by. Det til tider kedelige og langsomme fodboldspil i indeværende sæson gør i øjeblikket udsigten til fremtidig, sportslig succes forsvindende lille.
picture

AaB mestre 2014 - Getty Images

Foto: Eurosport

AaB skuer mod hovedstaden

Selvom man i AaB har fokus på eget spil og egne resultater, så er det umuligt ikke at sammenligne sig med andre danske klubber. Når AaB oplever sportslig succes, så er det ofte på bekostning af løverne fra FC København, som over de seneste mange år har haft nærmest monopollignende status i toppen af den danske bedste række. Dermed er det naturligt for en klub som AaB at skue mod hovedstadsholdet for at se, hvor langt man er fra toppen af Superligaen.
Senest aalborgenserne var i kamp mod FC København, blev holdet sendt hjem til Aalborg med et voldsomt 4-0-nederlag, der viste, at der stadig er lang vej til toppen af Superligaen for Wieghorsts tropper. Den store afstand til de bedste hold i Superligaen er som sagt en udfordring for selvforståelsen i AaB, men det er dog hverken for klubbens eller fansenes bedste at sammenligne sig med FC København og de øvrigt tophold.
I AaB er klubben, holdet og økonomien bygget op om udvikling og salg af egne talenter. Denne strategi betyder naturligt nok, at AaB’s succes kommer i perioder, hvorfor det ikke er muligt at etablere sig som et fast tophold i Superligaen. I FCK er strategien en helt anden, hvor fokus udelukkende er på at hente profiler, som kan skabe både national og international succes.

AaB_FCKØBENHAVN

Hvornår kan AaB lege med i den helt sjove ende?

Spørgsmålet er så, hvor lang tid der skal gå, før AaB endnu engang kan lege med, hvor det er allersjovest. Med profiler som Jacob Rinne, Jores Okore og Lucas Andersen har AaB fået skabt en stamme på holdet, som klubbens unge talenter kan læne sig op ad - i samme grad som man så med Nicolai Thomsen og Kasper Kusk i perioden frem mod The Double i 2014. Om Morten Wieghorst så er den rette mand til posten som cheftræner, er dog svært at sige. Siden hans ansættelse i 2017 har der ikke været megen fremgang i det spillemæssige, og måske er det for alles bedste, at vejene skilles, når kontrakten udløber i sommeren 2019. Hermed er der mulighed for at få en træner ind, som kan sætte yderligere skub i det unge mandskab og skabe en øget optimisme hos de nordjyske fans.
Selvom selvforståelsen i øjeblikket er på prøve hos AaB og de mange trofaste fans, så er der ingen tvivl om, at Aalborg Portland Park søndag kl. 16:00 endnu engang vil være fyldt med håbefulde fans, som håber på, at de bolsjestribede kan drille de dyre drenge fra FC København og sende dem hjem til hovedstaden med et nederlag i bagagen. Dette vil i hvert fald kunne starte en ny optimisme hos det krævende folk i Aalborg.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Del denne artikel
Annonce
Annonce