Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

Sommerudrensning i Brøndby eller et stille vindue?

Frederik Ptak Fréder

Udgivet 26/06/2019 og 13:18 GMT+2

Hvad kommer der til at ske i Brøndby denne sommer? Det er det helt store spørgsmål, som Brøndbyfans og andre fodboldinteresserede stiller sig i disse uger. Vi har kigget nærmere på Brøndbys trup for at finde ud af, hvem der har en fremtid i klubben, og hvem der skal videre.

Brøndby

Foto: Eurosport

Èn ting står allerede fast. Niels Frederiksen, Danmarks U21-landstræner, er ny mand i spidsen for klubben fra Vestegnen. De danske U21-drenge udspillede sin chance for videre avancement ved slutrunden i Italien søndag aften, hvorfor Niels Frederiksen nu kan tage tilbage til Danmark og koncentrere sig om sit nye job og Brøndbys opstart. Det er der nok mange Brøndbyfans, som er svært tilfredse med. Brøndbyholdet drager nemlig på træningslejr tirsdag d. 25. juli, hvor destinationen denne gang er Polen.
Imens spillerne må svede på træningsbanen, så kommer sportsdirektør Ebbe Sand nok også til at have en varm telefon på sig, da det ikke er utænkeligt, at der rent transfermæssigt kommer til at ske en ting eller to i Brøndbys transferkarrusel.
Men inden vi når så langt, er det interessant af kaste et blik ned over truppen og kigge på, hvordan den ser ud rent antalsmæssigt, hvem der kan forlade klubben, og hvem der bliver.
Brøndbys trup:
Brøndbys trup er pt. 26 mand stor, hvorfor der helt sikkert vil komme afgange i løbet af sommeren. Truppen består af tre målmænd, otte forsvarsspillere, 11 midtbanespillere samt fire angribere. Der er derfor lagt op til, at Brøndby har for få forsvarsspillere og for mange midtbanespillere, hvis Niels Frederiksen vælger at tage udgangspunkt i en 3-4-3-formation, som tilfældet har været på U21-landsholdet.
Nedenfor vil vi derfor inddele spillerne i forskellige kategorier alt efter, om det ser ud til, at de bliver i klubben eller måske skal videre i systemet.
De skal blive:
Brøndbys klare førstevalg, Marvin Schwäbe, spillede sig efter en svingende sæsonstart gevaldigt op i Mesterskabsspillet, og han ligner nu mere og mere en nøglespiller i den kommende sæson. Rygterne har i den seneste tid svirret i forhold til en tilbagevenden til Tyskland, nærmere bestemt Stuttgart, som har set sig varme på den 24-årige keeper. Men Brøndby forlanger angiveligt mere, end hvad Stuttgart vil betale. Han bliver derfor i Brøndby, medmindre en klub kommer og ligger, hvad Ebbe Sand og Brøndby forlanger.
Den gamle Brøndby-kending, Michael Tørnes, er nu tilbage på Vestegnen fem år efter, han sidst forlod klubben. Han er en rutineret målmand, som kan være med til at udvikle Marvin Schwäbe på træningsbanen. Derudover er han nok ikke specielt dyr at have i truppen og kan i højere grad acceptere en rolle som reserve.
Den 18-årige målmand, Mads Hermansen, er frem mod den kommende sæson blevet rykket op i Brøndbys førsteholdstrup. Der kommer han med stor sandsynlig til at blive sæsonen ud, hvis ikke en klub kommer og vil leje ham, så han kan få sig noget værdifuld førsteholdserfaring.
Jens Martin Gammelby kom til Brøndby sidste sommer og er efter én sæson nu ved at vænne sig til at spille i en klub med konstant stort pres på. I den første halvdel af sidste sæson var han plaget af skader, men efter Martin Retov satte sig i cheftrænerstolen i foråret, har backen fra Silkeborg spillet mere og mere. Det kommer han også til i næste sæson, hvor han skal vise Brøndby, at han er værd at satse på. Han virker som skræddersyet til en wingback i et 3-4-3-system, hvor han kan suse op og ned ad højrekanten.
Tyske Anthony Jung bliver måske af mange set som en spiller, der forlader Brøndby denne sommer. Han har ikke haft en specielt prangende sæson, som har budt på mange udfald og for få rigtig stærke præstationer. Men eftersom han er en rutineret herre med 73 kampe for klubben, og det at han tilbage i sin første sæson viste stor styrke, kommer Brøndby til at beholde den 27-årige tysker. Brøndby mangler umiddelbart forsvarsspillere, hvilket også taler for, at han bliver.
Den sympatiske islænding, Hjörtur Hermannsson, skal i gang med sin fjerde sæson i klubben. Han har indtil videre spillet 99 kampe for Brøndby, og han kommer også til at spille nummer 100. Gennem foråret spillede han sig mere og mere op på et svingende Brøndbyhold, og han endte med at spille alle sæsonens 13 sidste kampe. Han har lige været afsted med Islands landshold, hvor han spillede begge EM-kvalifikationskampe, og det tyder på, at han får en endnu større rolle for Brøndby i den kommende sæson. Det kræver dog, at han begynder at tage mere ansvar og vise, at han er klar til at være en nøglespiller. Han ryger altså ikke nogen steder, medmindre en russisk klub igen viser interesse og smider et bud, som klubben ikke har råd til at afslå.
Den jyske humørbombe, Kevin Mensah, er blevet en fanfavorit på Vestegnen – og med god grund. Han har kæmpet sig tilbage efter en alvorlig korsbåndsskade og har i foråret spillet flere og flere kampe på uvante positioner som både højre- og venstreback. Den nu tidligere offensivspiller har spillet yderst overbevisende på de uvante positioner og kan nu med stor sikkerhed betegnes som back – især i en 3-4-3 kan det blive rigtig lovende for den hurtige spiller fra Viborg. Og med tanke på at han forlængede sin kontrakt tilbage i maj, skal han ingen steder.
Den finske kæmpe, Paulus Arajuuri, har et stort fighterhjerte og giver sig altid fuldt ud, når han træder ind på grønsværen. Han er et monster i luften og vinder ofte sikkert duellerne mod de store og stærke targetmen i Superligaen. Han har dog sine udfordringer i spillet med bolden og i løbeduellerne med de hurtige spillere. Hans kontrakt udløber 31. december og med tanke på, at den endnu ikke er blevet forlænget, så lader Brøndby nok hans kontrakt løbe ud, og han forlader klubben om et halvt år.
Den unge Brøndbydreng, Joel Kabongo, rev det forreste korsbånd over tilbage i aprilmåned i en udekamp mod FC Midtjylland, og han forventes først tilbage i det nye år. Synd for Joel Kabongo, som i sæsonens løb fik 18 kampe for klubben, men samtidig missede muligheden for at komme med til U21-slutrunden i Italien. Med tanke på skaden og det store potentiale, som Brøndby ser i ham, så skifter han ingen steder.
Unge Anton Skipper blev i januar rykket op i Brøndbys førsteholdstrup. Han er af egen avl og en spiller, som Brøndby ser et stort potentiale i. Hvis Brøndby kommer til at spille med tre midtstoppere, så kommer han helt sikkert til at blive i klubben i den kommende sæson, hvor han skal prøve at spille sig nærmere kamptruppen.
Brøndby hentede i vinter den 17-årige canadiske forsvarsspiller Luke Singh, som indtil videre har en kontrakt, som løber frem til udgangen af 2019. Han har fart og kan bruge begge ben. Han kommer derfor til at blive breddespiller for Brøndby i den kommende sæson, hvor han får muligheden for at vise sig yderligere frem og overbevise klubben om, at han er værd at give en længere kontrakt.
Den tyske midtbanemand, Dominik Kaiser, ankom til klubben sidste sommer med kæmpe forventninger plantet på skuldrene. Han var af daværende træner Alexander Zorniger udråbt som den absolutte ønskespiller, men han formåede aldrig under sin landsmand at indfri de skyhøje forventninger. Han virkede i efteråret ude af form, bidrog ikke med noget spillemæssigt på banen og virkede generelt ikke som en spiller, der ville passe ind i klubben. Det begyndte dog at ændre sig markant, som foråret skred frem, og Mesterskabsspillet blev ældre og ældre. Han sluttede sæsonen af med at være én af Brøndbys bedste spillere, hvor han både bidrog med mål og assists, men endnu vigtigere som et bindeled mellem forsvar og angreb, hvor han med få berøringer og i konstant bevægelse stod for Brøndbys overgange mellem at forsvare og at angribe. Han kom tilmed oftere selv i boksen og endte med at blive en spiller, som modstanderne i højere grad end tidligere skulle forholde sig til. Seks mål og otte assists vidner egentlig også om en spiller, som rent talmæssigt har præsteret en fin første sæson. Han bliver i den næste en vigtig brik på midtbanen, hvorfor han ikke skal nogen steder.
Kasper Fisker har været skadet det meste af foråret, men han er så småt ved at være tilbage i omdrejninger. Han går denne sommer ind i sit sidste kontraktår i Brøndby, hvilket tyder på, at han vil spille sin chance i klubben og bevise, at han er værd at forlænge med. Han er vellidt af både klub og fans, og når han er i topform, er han bestemt en spiller, som Brøndby kan bruge – også på et Niels Frederiksen-hold. Han rykker derfor ingen steder. Heller ikke med tanke på, at han har været ude i så lang tid.
Den 19-årige midtbanespiller, Jesper Lindstrøm, er fra denne sommer rykket op i Brøndbys førsteholdstup. Han har indtil videre fået 10 minutters førsteholdsfodbold. Det skete tilbage i november, hvor han blev indskiftet i Brøndbys 4-1-sejr over Marienlyst i pokalturneringen. Han kan spille de fleste pladser på midtbanen, og han kan måske stå overfor et lille gennembrud i den nye sæson. Det bliver i hvert fald spændende at se, hvordan han gør det i sommerens kampe.
Morten Frendrup er endnu et ungt talent, som mange i Brøndby har store forventninger til. Han blev allerede rykket op i førsteholdstruppen sidste sommer og har fået et par indhold hist og her. Målet for den kommende sæson må derfor være, at han skal endnu tættere på startopstillingen og få regelmæssig spilletid som indskifter.
Lasse Vigen har spillet to sæsoner for Brøndby – og det med blandet succes indtil videre. Han har dog tidligere vist, at han er en dygtig spiller. Derudover har han spillet under Niels Frederiksen, da han bar anførerbindet for U21-landsholdet. Lasse Vigen bliver også i Brøndby denne sommer, hvor han utvivlsomt håber på, at hans tidligere træner kan være med til at kickstarte karrieren, så han kan indtage en position som nøglespiller på Brøndbys mandskab.
Midtbanekrigeren og den tidligere Napoli-spiller, Josip Radosevic, har som så mange andre Brøndbyspillere haft en svingende sæson. Han er en dygtig defensiv orienteret spiller, men han kommer til kort, når spillet går hurtigt, og der er lidt plads at spille på. Det store spørgsmål er så, om hans kompetencer bedre kan komme til udtryk i Niels Frederiksens spillestil? Det bliver vi nok først klogere på, jo tættere vi kommer på sæsonstart. Men det virker til, at han også er i Brøndby, når sommeren er ovre. Han har i hvert fald ikke spillet sig tættere på en kontrakt andetsteds.
Forårets helt store åbenbaring for Brøndby var svenske Simon Hedlund. Han kom til klubben i januar efter et ophold i Union Berlin. Den lynhurtige svensker skulle ikke bruge lang tid på at spille sig ind som en af de mest sikre navne på holdkortet. Han har i sine første 19 kampe lavet fire mål og syv assists – læg dertil en masse aftvungne straffespark på grund af dem voldsomme hurtighed, han besidder. Han er derfor helt sikkert en spiller, som også er at finde på Vestegnen i den kommende sæson, medmindre der kommer en klub med det helt store checkhæfte. Det virker dog ikke videre sandsynligt, da Simon Hedlund trods alt er 26 år gammel.
Peter Bjur, søn af Brøndby-legenden Ole Bjur, er ligesom de to andre Masterclass-talenter Mads Hermansen og Jesper Lindstrøm rykket op i Brøndbys førsteholdstrup denne sommer. Den tidligere B93-spiller skal nok ikke regne med spilletid i spandevis, men han skal bruge sæsonen på at lære resten af truppen at kende og samtidig få en fornemmelse af, hvor lang vej der er til spilletid. Så medmindre han tager syvmileskridt i løbet af sommeren, så skal han bare gå efter at få nogle bænkpladser og måske et par indhop hist og her. Et andet bud kunne også være en udlejning.
Den tidligere SønderjyskE-spiller, Mikael Uhre, har overstået sin første sæson i Brøndby. Og det har været en godkendt en af slagsen. På trods af en rolle primært som indskifter har han formået at lave otte mål i den netop overståede sæson. Med hans fart og styrke kan han endnu en gang vise sig som en stærk indskifter i den kommende sæson.
Brøndbys bedste angriber og go-to-guy, når det gælder mål, er Kamil Wilczek. Den polske måltyv kommer også til at spille en stor rolle på Niels Frederiksens mandskab, det er der ingen tvivl om. Ligemeget om de kommer til at stille op i en 3-4-3 eller en 4-3-3, så vil han være Brøndbys førsteangriber. Han har siden skiftet fra italienske Carpi tilbage i januar 2016 lavet hele 72 mål i 137 kampe, og han går derfor ind til den nye sæson på jagt efter titlen, som den mest scorende Brøndbyspiller.
På vippen:
Den svenske teknikker, Simon Tibbling, der som barn slog den tidligere svenske landsholdsanfører Christian Wilhelmsson i at jonglere, har ligesom resten af holdet ikke haft en stor sæson. Hans potentiale er dog simpelthen så stort, at det vil være et tab for klubben, hvis han ikke er her i næste sæson. Det kunne dog godt tyde på, at han er brændt ud i Brøndby, og ligesom tilfældet var i Groningen, så er han faldet i niveau, som tiden er gået. Han kan derfor godt være et bud på en spiller, som forlader Brøndby, hvis der tikker et ordentligt bud ind.
Spilleren fra Kosovo, Besar Halimi, startede som lyn og torden i sin første sæson i Brøndby, hvor han var en del af en frygtindgydende midtbanekvartet bestående af Simon Tibbling, Kasper Fisker, Lasse Vigen og ham selv. Han har dog ikke kunnet leve op til disse forventninger i sin anden sæson i klubben. Der er ingen tvivl om, at han er en af de spillere i ligaen med den bedste teknik, og på dage, hvor det kører for ham, kan han drive gæk med ethvert forsvar. Men han er en humørspiller og med tanke på hans reaktion overfor Martin Retov i sidste spillerunde mod Randers, kunne det godt tyde på, at han ikke er at finde i Brøndby, når transfervinduet smækker i.
De skal væk:
Brøndbys største stjerne, Hany Mukhtar, skal sælges denne sommer. Det synes at være meget klart, især hvis klubben skal realisere sine forventninger om at sælge for minimum 17 millioner kroner i dette vindue. Hany Mukhtar er en fantastisk fodboldspiller, men med en mulig ny formation uden en reel 10’er på Brøndby-holdet, kan det godt ligne, at han er en færdig mand i klubben. Hany Mukhtar har desuden selv ambitioner om at spille på en højere hylde, hvilket sammen med ovenstående taler for et salg af den tyske kreatør.
Den offensive kroat, Ante Erceg, der konstant løber offside og tilrager sig en masse gule kort, har ingen fremtid i Brøndby. Han har slet ikke kunnet leve op til de forventninger, man havde til ham, da han ankom til klubben. Han virker fejlcastet på holdet og udviser ofte stor mangel på spilintelligens. Han er dog en sublim afslutter, som man desværre har set alt for lidt til. Man må derfor forvente, at Brøndby vil strække sig langt for at finde en ny klub til kroaten. Det eneste problem bliver dog, at han har en kontrakt, som først udløber i sommeren 2022.
Andreas Bruus er netop vendt tilbage efter et lejeophold i 1. Divisions klubben FC Roskilde, hvor han har fået værdifuld spilletid. Men med i hvert fald Kamil Wilczek og Mikael Uhre foran ham i køen om spilletid, ligner det, at han skal ud på leje igen.
Hvis ovenstående kommer til at blive resultatet af sommerens truprengøring, så mangler Brøndby som minimum to spillere rent antalsmæssigt til forsvaret. Backpladserne er umiddelbart ikke problemet, men hvis Brøndby skal spille med tre centrale forsvarsspillere, så skal der hentes ind til den plads. Antallet af midtbanespillere ser fornuftigt ud, hvis både Hany Mukhtar, Simon Tibbling og Besar Halimi skifter klub – i hvert fald med tanke på de centrale pladser på midtbanen. En mulig 3-4-3 vil dog kræve en spiller eller to mere til de to kantpladser, som i Niels Frederiksens system ligeså meget er en form for 10’er, eller i hvert fald er kanter, der kan løbe dybt eller trække ind i banen, som man til U21-EM har set med både Jacob Bruun Larsen, Robert Skov, Andreas Skov Olsen og Anders Dreyer. I angrebet skal der måske også findes en spiller yderligere, da kun Kamil Wilczek og Mikael Uhre nok bliver lidt for tyndt. Et oplagt bud kunne være en spiller, som både kan spille den forreste plads samt én eller begge af de to andre offensive pladser i formationen.

Ovenstående er en gennemgang af Brøndbys trup, som den ser ud nu, samt Eurosport.dk’s bud på, hvad der kan komme til at ske i Brøndby i løbet af sommeren. Der er i hvert fald lagt op til nogle spændende uger, hvor det bliver interessant at se, hvordan holdet kommer til at forme sig frem mod sæsonstarten i Superligaen.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Del denne artikel
Annonce
Annonce