Eurosport

Klar til Superligastart i weekenden? Bliv klogere på de seks nye regler i fodboldloven

Klar til Superligastart i weekenden? Bliv klogere på de seks nye regler i fodboldloven

08/07/2019 kl. 13:36Opdateret 08/07/2019 kl. 13:42

Når FC Midtjylland og Esbjerg på fredag sparker den nye Superligasæson i gang, så bliver det med seks nye regler i fodboldloven.

Eurosport Player: Streaming af topsport

Køb abonnement

1. Gule og røde kort til bænken

I den nye sæson vil alle personer på holdenes bænk kunne modtage gule og røde kort. Reglen er kommet til for at forhindre voldsomme udbryd, som kan ramme fjerdedommeren fra udskiftere, fysioterapeuter, trænere eller andre på bænken. Derfor vil vi ikke længere se bortvisninger på bænken. Dommeren vil gå i lommerne, ligesom han gør inden for kridtstregerne. Derfor kan det være, at Bo Henriksen skal forberede sig på et kort eller to i den kommende sæson.

Video - Bo Henriksen bortvist: Det er så pisseringe, mand!

03:09


2. Målspark kan spilles ud i feltet

Bestemt én regel har irriteret mange fodboldfans i en årrække. Det har været reglen om, at forsvarsspillere har kunnet modtage målspark inde i eget målfelt, uden at det har fået en konsekvens, selvom det har været ulovligt. Denne frustration kommer man dog ikke til at møde i næste sæson af Superligaen. Nu er det nemlig lovligt at modtage målsparket inde i eget målfelt, samtidig med at modstanderen skal holde sig på afstand.

Jesper Hansen

3. Ingen hænder i offensiven

Det skal ikke længere være muligt at lave et mål efter at bolden har ramt hånden på en spiller fra det angribende hold. Det er uanset om situationen kan kaldes uforsætlig eller forsætlig. Hvis bolden har rørt hånden inden, så skal målet annulleres uanset hvad.

Dame N'Doyes 3-0-mål imod OB fra efteråret ville eksempelvis ikke blive godtaget, da Jonas Wind rammer bolden med hånden kort inden.

Video - Highlights: To mål på tre dramatiske minutter sikrede FC København en sikker sejr

04:50

4. Udskiftninger uden tidsudtrækning

Udskiftninger har længe været en nem måde at trække tiden på, men det skal også være slut nu. Fremover skal spilleren forlade banen ved den nærmeste linje, når han skal skiftes ud. Reglen er et forsøg på at øge den effektive spilletid. I fremtiden vil vi derfor nærmere se spillere søge mod midten af banen end væk fra bænken i forsøget på at trække tiden inden de skal skiftes ud.

N'Doye


5. Målmænd, staffespark og målstregen

Målmanden må ikke forlade stregen inden bolden er ramt ved straffespark. Sådan lyder den fodboldregel, som yderst sjældent bliver håndhævet. Det skal der gøres op med ved den nye straffesparksregel. Nu må målmanden godt forlade stregen med den ene fod, så længe at den anden har kontakt med mållinjen.

straffespark.

6. Ingen slåskamp i muren

Det er ofte set, at spillere stiller sig ind i det andet holds frisparksmur for at skabe huller og dårligt udsyn for målmanden. Det er nu slut. Det angribende holds spillere skal i fremtiden holde en afstand på mindst en 1 meter fra modstanderholdets mur. Derfor vil forvirringen blive mindre for målmand og forsvar i frisparkssituationer.
I Nations League-semifinalen scorede Cristiano Ronaldo et frisparksmål, hvor Yann Sommers udsyn i høj grad blev generet af portugisiske spilleres deltagelse i forsvarsmuren. Den slags ravage er nu fortid.

Video - Highlights: Fænomenale Ronaldo med hattrick da Portugal bookede billetten til finalen

05:36