Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

Hvor dyb er den nordsjællandske talentmine?

Eurosport
AfEurosport

Opdateret 20/07/2018 og 10:17 GMT+2

Profiler forlader dem, eksperter tvivler på dem. Og alligevel formår de gang på gang at rejse sig fra asken. Med en kerne af unge spillere, der modnes til Superliga-bold på rekordtid.

Kasper Hjulmand

Foto: Eurosport

1. januar 2016 skete der store ting i Farum. Tom Vernon og andre udenlandske investorer købte størstedelen af aktierne i FC Nordsjælland fra Allan K. Pedersen. Ligeledes blev Kasper Hjulmand præsenteret som træner i klubben, som han nogle år forinden havde ført til toppen af dansk fodbold og Champions League.
Ambitionen var klar: FCN skulle i et samarbejde med Right To Dream-akademiet i Ghana forsøge at stille klubben i en position, hvor klubben blev ”selvforsynende”. Med dette menes der, at investeringer inden for ungdomsudvikling på sigt skulle føre til, at klubben skulle kunne opfostre egne talenter til førsteholdet og dermed ikke være afhængige af transfermarkedet.
Dette projekt er blevet kommenteret på af mange, men især Stig Tøftings kommentar om, at ”man ikke vandt noget med mælketænder” blev sloganet for dem, der mente, at Hjulmands tilbagekomst ikke blev mødt af ambitiøse nok målsætninger.
Hjulmand har selv været klar i spyttet omkring, at han bestemt ikke er tilbage i det nordsjællandske for blot at vente på, at et guldkuld dukker op. Hjulmand vil vinde. Så snart som muligt.
De senere år har Nordsjælland været ramt af det problem, der bunder ud i, at profilerne ikke bliver i klubben for længe. Bruninho imponerede stort efter skiftet til HB Køge. Ikke engang en sæson i klubben fik han, inden Kina bankede på døren med en fin pris og en god løn. Historien er den samme med Andreas Maxsø, Emre Mor, Emiliano Marcondes og Stanislav Lobotka. De gik på kort tid fra at være store profiler i FCN til at være på vej videre i systemet.
Ved starten af 2017/2018-sæsonen blev Hjulmands tropper ikke spået de store chancer oven på farvellet fra både Lobotka, Maxsø og Marcus Ingvartsen. Hvordan skulle Hjulmand erstatte de tre profiler i hvert sit led af banen?
Erstatningerne hed Mathias Jensen/Magnus Kofod, Victor Nelsson og Emiliano Marcondes. Og resultaterne var slående. Ved vinterpausen talte eksperterne om, om vi for alvor skulle regne FCN som en mesterskabskandidat.
Så langt rakte drømmende ikke i Farum. Klubben måtte ’nøjes’ med en tredjeplads efter et forår, hvor man gik lidt ned i forhold til efteråret. Om det var grundet Emiliano Marcondes’ afgang eller andet skal være usagt, men til trods for dette kæmpede klubben sig foran FCK på tredjepladsen med et historisk ungt hold.
Nu står vi i begyndelsen af 2018/2019-sæsonen. Næste skud på salgsstammen hedder nok Mathias Jensen, der eftersigende har interesse fra både spanske Celta og hollandske Ajax, afbilledet ved spilleragent John Steen Olsens konstante tilstedeværelse på Right To Dream Park i løbet af foråret.
Man fristes til at stille spørgsmålet om, hvor dyb den nordsjællandske talentmine egentlig er? For Magnus Kofod har taget store skridt på midten, Jonathan Amon ligner et nyt stjerneskud på kanten, og endnu flere talenter som Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen og Nicklas Strunck har ligeledes fundet vej til førsteholdstruppen.
Minen ser dybere ud end først antaget og noget kunne endnu tyde på, at der er hjørner af den mine, som Kasper Hjulmand ikke har udforsket endnu. Vi har i hvert fald endnu ikke set beviser på, hvorfor det ikke skulle være muligt.
Følg Superligaen direkte på Eurosport Player.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Relateret indhold
Del denne artikel
Annonce
Annonce