xG er en måleenhed, der gør det muligt at evaluere på hold- og spillerpræstationer gennem statistikker, som fortæller noget om kvaliteten af de chancer, der bliver skabt. For at vurdere dette kigger man på forskellige faktorer, som udgør xG-værdierne.
Disse faktorer er eksempelvis, hvor skud på mål kommer fra, hvor mange forsvarere angriberen står overfor, samt hvilket type angreb det drejer sig om (eksempelvis frispark eller straffespark). Ud fra xGi en hvilken som helst kamp kan man altså vurdere, hvor mange mål et hold bør score. Et eksempel kunne lyde således:
Hvis hold A har en højere xG, end hvor mange mål de reelt har scoret, kan det være fordi, at holdet har afsluttet meget dårligt eller har stået overfor en godt spillende målmand. Omvendt kan hold B have en lavere xG end de reelt scorede mål. Dette kommer til udtryk, hvis eksempelvis en angriber udviser høj individuel styrke, eller der forekommer en målmandsfejl, som ikke var forventet at ville udløse en scoring.
3F Superliga
Dommerformand Michael Johansen forklarer de nye hands-regler til den kommende Superliga-sæson
16/07/2021 PÅ 13:16
Og hvorfor er denne interesse for xG så blevet så stor? Jo, den kan give en god indikation af, om et holds resultater bunder i en konsekvent stor chanceskabelse eller er gode til at afholde modstanderen fra chancer.
Omvendt kan xG også være en indikation på, at et hold har en usædvanlig stor chance-til-mål konvertering, er effektive eller har en målmand, som redder virkelig meget. Yderligere er det også en god måde at evaluere statistik på, da de normale statistikker med ”skud” og ”skud på mål” ikke differentierer mellem et skud fra 30 meter og en misset mulighed lige foran mål uden en målmand i nærheden.
Hver uge vil vi bringe en artikel, med xG-briller på, hvor der vil blive kigget på ugens Superligarunde. Vi vil blandt andet kigge på rundens højeste xG og selvfølgelig den berygtede Table of Justice. Alt dette kan kun lade sig gøre med hjælp fra Tap In, som er leveranddør af xG-data til alle Superligakampe. Der skal derfor lyde en stor tak til dem. Det er også muligt at følge dem på Twitter under
.
3F Superliga
Afstemning: Hvem er AGF's og FCM's største rival?
20/11/2020 PÅ 09:47
3F Superliga
Christiansen om sammenstød i Derby: Det ødelagde min karriere!
06/10/2020 PÅ 10:35