Eurosport

Hjemmebanefavoritten, legenden og de norske udfordrere

Hjemmebanefavoritten, legenden og de norske udfordrere

13/02/2020 kl. 14:04Opdateret 14/02/2020 kl. 11:27

VM i skiskydning starter i dag. Få styr på favoritterne, disciplinerne og World Cuppen her.

De næste ti dage danner Antholz-Anterselva ramme om VM i skiskydning. Nogle af sportverdenens mest udholdende og ekstreme atleter skal dyste i fire individuelle- og to holddiscipliner.

Discipliner

Der kåres en verdensmester i hver enkelt konkurrence. Samtidig er det værd at bemærke, at resultaterne tæller i den samlede World Cup-konkurrence. Efter sæsonens sidste løb i Oslo Holmenkollen kåres der samlede vindere i de individuelle discipliner, stafet og den prestigefulde samlede sejr på tværs af de individuelle discipliner.

13/02 | Mixed stafet: Først skal to kvinder igennem en tur på 6 km og derefter skal to mænd igennem en tur på 7,5 km. Første hold til at få sidste mand over målstregen vinder.

14/02 | Kvindernes sprint: Kvinderne skal ud på en 7,5 km lang sprint. Undervejs er der to skydninger af fem skud, en liggende og en stående, fordelt på tre omgange. En forbier giver en strafrunde på 150 m og hurtigste tid i mål vinder.

15/02 | Mændenes sprint: Samme regler for mændene, som dog tilbagelægger 10 km.

16/02 | Jagtstart: Atleterne bliver sendt af sted med mellemrum svarende til forskellen på sprinten. Det vil sige vinderen fra sprinten bliver "jagtet" af de andre deltagere. Distancen er 12,5 km for mænd og 10 km for kvinder fordelt på fem omgange. Undervejs er der fire skydninger, to liggende og to stående. En skydning består af fem skud og en forbier resulterer i en strafrunde på 150 m. Første atlet i mål vinder konkurrencen.

18/02 | Kvindernes individuelle distance: Den individuelle konkurrence også kaldet Klassisk distance, er den ældste konkurrenceform og løber over 15 km for kvinderne fordelt på fem omgange. Undervejs er der fire skydninger af fem skud, to liggende og to stående. En forbier giver en tidsstraf på typisk 1 min. Bedste tid i mål vinder.

19/02 | Mændenes individuelle distance: Samme regler for mændene, som tilbagelægger 20 km.

20/02 | Single mixed stafet: Holdene udgøres af to personer: Én mand og én kvinde, der skal ud på en distance på hhv. 7,5 og 6 km.

22/02 | Stafet: Fire deltagere fra samme land skal hver især ud på 7,5 km for mændene og 6 km for kvinderne. En atlet fra hver nation starter sammen og undervejs bliver de andre atleter skiftet ind. Hver atlet skal igennem tre omgange og to skydninger, en liggende og en stående. I modsætning til de individuelle konkurrencer har atleterne ekstra patroner med. Til hver skydning må der bruges tre ekstra patroner, der manuelt skal indsættes i geværet. Har man efter otte skud, de fem der er i fra starten og de tre ekstra patroner, stadig ikke ramt alle skiver, skal man ud på en eller flere strafrunder.

23/03 | Fællesstart: Atleterne starter på samme tid og dyster over 15 km for mændene og 12,5 km for kvinderne. Ligesom jagtstarten består fællesstarten af fire skydninger af fem skud, to liggende og to stående med en strafrunde på 150 m. pr. forbier. Vinderen er første atlet over målstregen.

Favoritter

Den italienske hjemmebanedarling og forsvarende World Cup-vinder, Dorothea Wierer, er favorit til at høste flere medaljer ved VM. Hun vil dog få kamp til stregen af særligt den formstærke nordmand, Tiril Eckhoff, der aktuelt fører den samlede World Cup-stilling. Blandt outsiderne er OL-guldvinderen Hanna Öberg fra Sverige og den franske duo bestående af Anaîs Bescond og Justine Braisaz. Generelt er kvindernes løb præget af utrolig skarp konkurrence, så for at bruge en kliché: Alt kan ske.

Hos mændene tyder meget på en duel mellem fænomenet Fourcade, der har syv World Cup-sejre i bagagen, og aktuelt fører den aktuelle stilling. Han vil, som altid, få skarp konkurrence af nordmanden, Johannes Thingnes Bø, der vandt sidste års World Cup, og med seks sejre i indeværende sæson, er der lagt op til endnu flere dueller mellem de to. Den store outsider er formstærke Quentin Fillon Maillet, ligesom man aldrig skal afskrive Bendikt Doll og Tarjei Bø, bror til Johannes.

I stafetten tyder meget på endnu en duel mellem Norge og Frankrig. Tyskland, Sverige og Italien kan dog med rette også drømme om medaljer.

Resultater i World Cuppen

Resultater for kvinderne i de foregående konkurrencer:

Sted Disciplin Vinder
Östersund Sprint Dorothea Wierer
Östersund Individuel Justine Braisaz
Hochfilzen Sprint Dorothea Wierer
Hochfilzen Jagtstart Tiril Eckhoff
Le Grand-Bornard Sprint Tiril Eckhoff
Le Grand-Bornard Jagtstart Tiril Eckhoff
Le Grand-Bornard Fællesstart Tiril Eckhoff
Oberhof Sprint Marte Olsbu Røiseland
Oberhof Fællesstart Kiasa Mäkäräinen
Ruhpolding Sprint Tiril Eckhoff
Ruhpolding Jagtstart Tiril Eckhoff
Pokljuka Individuel Denis Hermann
Pokljuka Fællesstart Hanna Öberg

Resultater for mændene i de foregående konkurrencer:

Sted Disciplin Vinder
Östersund Sprint Johannes Thingnes Bø
Östersund Individuel Martin Fourcade
Hochfilzen Sprint Johannes Thingnes Bø
Hochfilzen Jagstart Johannes Thingnes Bø
Le Grand-Bornard Sprint Benedikt Doll
Le Grand-Bornard Jagtstart Johannes Thingnes Bø
Le Grand-Bornard Fællesstart Johannes Thingnes Bø
Oberhof Sprint Martin Fourcade
Oberhof Fællesstart Martin Fourcade
Ruhpolding Sprint Martin Fourcade
Ruhpolding Jagtstart Martin Fourcade
Pokljuka Individuel Johannes Thingnes Bø
Pokljuka Fællesstart Quentin Fillon Maillet